Igor Dodon moldovai elnök vasárnap közölte; fontolóra veszi, hogy Oroszország és az Európai Unió vezetőit, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet kéri meg arra, hogy segítsenek Moldovában a stabilitás és biztonság fenntartásában.
Az elnök elmondása szerint a jelenlegi helyzet Moldova körül egyre feszültebb, az ország a Kelet és Nyugat ütközése miatt újabb geopolitikai kihívásokkal kell szembenézzen – ennek okán akarnak az Európai Uniótól és Oroszországtól egyaránt segítséget kérni az államiság megőrzéséhez. Dodon elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz államfőt, az Európai Unió vezetőit, és az EBESZ elnökét kérné meg a közös segítségnyújtásra, különös tekintettel a Dnyeszter Menti Köztársaság helyzetének rendezésére.
A főként orosz és ukrán lakosságú Dnyeszter Menti Köztársaság 1990-ben szakadt el a Moldovai Szovjet Köztársaságtól, Románia és Moldova egyesülésétől tartva. Az elszakadás fegyveres konfliktushoz vezetett, amely 1992-ben tűzszünettel véget ért, de a terület státusza máig nem egyértelmű: bár a moldovai hatóságoknak nincs fennhatósága a terület felett, hivatalosan Moldovához tartozik, egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önállóságát.

http://www.hidfo.ru/2017/08/moldova-az-eu-tol-es-oroszorszagtol-kerne-biztonsagi-garanciakat/