Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani és az Európai Unió Tanácsát elnöklő máltai belügyminiszter, Carmelo Abela aláírták a dokumentumot, ami megadja a vízummentességet az ukrán állampolgárok számára.
Az aláírt dokumentum hivatalos megjelenését követően 20 napon belül az ukrán állampolgárok számára lehetővé válik, hogy vízum nélkül érkezzenek az Európai Unióba.
Volodimir Grojszman ukrán kormányfő az aláírást követően saját Twitter-oldalán gratulált az ukrán állampolgároknak. „Gratulálok minden ukránnak. Ukrajna számára a vízummentességet hivatalosan is aláírták az Európai Parlamentben” – írta.
Május 11-én a Tanács elfogadta az Ukrajnára vonatkozó vízumrendszer liberalizálását, lehetővé téve a szabad beutazást és az EU területén tartózkodást 90 napra azok számára, akik „üzleti célból, turistaként vagy családi okokból” érkeznek.
Áprilisban az Európai Parlament elfogadta a vízummentesség bevezetését a rövid látogatásra érkező ukrán állampolgárokra vonatkozóan. A vízummentes beutazás minden EU-tagállam esetében érvényes, kivéve Írországot és az Egyesült Királyságot.

http://www.hidfo.ru/2017/05/vizum-nelkul-erkezhetnek-az-ukranok-az-europai-unioba/