Kijev nem fontolgatja annak lehetőségét, hogy erővel próbálja ellenőrzés alá vonni a Donyeck és Luganszk régiókat – mondta Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter.
2014-ben a demokratikus választások nélkül hatalomra jutó atlantista kormány katonai offenzívát indított az ország délkeleti régiója ellen, ahol a többségi orosz lakosság úgy döntött, hogy a puccsisták legitimitásának elismerése helyett inkább népszavazást és saját országgyűlési választásokat tart. A háború azonban nem a várakozásoknak megfelelően alakult, és Kijev ma már nem fontolgatja, hogy újra megpróbálja erővel ellenőrzés alá vonni az orosz lakosságú régiókat.
A védelmi miniszter a Deutsche Welle német lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy a kijevi kormánynak nincsenek erre vonatkozó tervei.
2015 februárban az ukrán kormány és az elszakadó régiók vezetői Belorusszia fővárosában aláírták a tűzszüneti egyezményt, amit Franciaország, Németország és Oroszország közvetítésével sikerült elérni. Az úgynevezett normandiai négyek sikerét követően azonban kiújultak a harcok, a felek kölcsönösen a tűzszüneti egyezmény sértésével vádolták egymást.
Poltorak elmondása szerint a háború során 2655 ukrán katona halt meg, az áldozatok többsége civil volt. A védelmi miniszter elismerte, hogy a fegyveres konfliktusban több mint tízezer ukrán állampolgár veszítette életét, és megbomlott Ukrajna területi egysége.

http://www.hidfo.ru/2017/05/egyelore-nem-keszulnek-haborura-az-ukranok/