Litvánia védelmi minisztériuma kiadott egy közleményt, mely szerint május 21-én megkezdődött az országban egy újabb NATO-hadgyakorlat.
A közlemény szerint a most kezdődő újabb hadgyakorlat június 2-ig tart, célja az országban tartózkodó külföldi fegyveres erők közti „kommunikáció és információcsere támogatása”.
A minisztérium közlése szerint a litván fegyveres erők mellett 19 NATO-tagállamból érkezett több mint 1000 külföldi katona vesz részt a Steadfast Cobalt nevű hadgyakorlaton.
Litvánia az utóbbi évek során fokozódó aktivitással vett részt a NATO tevékenységében. 2016-os varsói csúcstalálkozóján a katonai szövetség döntést hozott arról, hogy soknemzeti zászlóaljakat küld Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba, hogy „erő felmutatásával elrettentse Oroszországot egy esetleges agressziótól.”
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a 2016-os bővítésről hozott döntést követően azt mondta, Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni egyetlen NATO-tagállamot sem.
Az úgynevezett „orosz veszélyre” hivatkozva azonban a balti országokban egymást érik a hadgyakorlatok. Április 17-30 közt Lettországban zajlott a „Summer Shield” nevű művelet, aminek kapcsán Lettország kanadai nagykövete azt mondta, hogy az államközi viszonyokban ma “középkori állapotok” vannak, csak a nyers erő akadályozza meg újabb országok feldarabolását.


http://www.hidfo.ru/2017/05/ujabb-nato-hadgyakorlat-kezdodik-litvaniaban/



Újabb NATO-hadgyakorlat kezdődik Észtországban

A balti országokban hétfőn kezdetét vette egy újabb haditengerészeti gyakorlat, melynek célja, hogy felmérje, milyen gyorsan tudnak megérkezni a NATO-országok fegyveres erői az orosz határra.
A „Baltic Fortress 2017” hadgyakorlat Észtország felségvizein egy olyan helyzetre készül, amelyben a NATO-szövetséges haderő tengeren érkezik, majd továbbhalad más országokba, az orosz határ mentén. Észtország védelmi minisztériumának sajtóközleménye fokozott fenyegetést vizionál, ami ellen a NATO-országok közös erővel kell fellépjenek.
A hadgyakorlatra litván részről aknamentesítő hajók is érkeztek, a belgiumi haditengerészet pedig víz alatti drónokkal vesz részt a feltételezett orosz veszély elhárításában.
A Baltic Fortress hadgyakorlatot 2008 óta évente megrendezik, rotációs alapon Észtország, Lettország és Litvánia a befogadó országok. A következő évben Litvániában zajlanak majd ugyanezek a gyakorlatok.

http://www.hidfo.ru/2017/05/ujabb-nato-hadgyakorlat-kezdodik-esztorszagban/