Miközben a nyugati vezetők a szabadság győzelmének örültek, Franciaországban a hatóságok letartóztatták egy külföldi sajtóorgánum helyszíni tudósítóját, aki egy folyamatban lévő tüntetésről próbált közvetíteni.
A francia rendőrség csak ma kora hajnalban engedte szabadon Charlotte Dubenskijt, akit tegnap Párizsban tartóztattak le, miközben egy tüntetésről próbált tudósítani.
A Russia Today újságíróját – aki korábban a BBC tudósítójaként is működött – azt követően tartóztatták le Párizsban, hogy nyilvánosságra jutottak az első exit pollok, melyek eredményei Emmanuel Macron győzelmét mutatták.
Az újságírót annak ellenére tartóztatták le, hogy engedélye volt a tudósításra, amit kérésre fel is mutatott a rendőröknek.
Vasárnap a helyi sajtó és számos nemzetközi sajtóorgánum is közvetítette a Párizsban zajló összecsapásokat, melyek a választás előzetes eredményeinek nyilvánosságra jutása után kezdődtek. A rendőrök azonban kizárólag a Russia Today tudósítóját emelték ki a tömegből, összhangban a választáson épp győzedelmeskedő elnökjelölt politikai utasításaival.
Korábban Emmanuel Macron stábja kitiltotta a Russia Today és Szputnyik hírügynökségek munkatársait a kampányközpontból, arra hivatkozva, hogy a két sajtóorgánum álhíreket közöl az elnökjelölttel kapcsolatban. A Macron-stáb azonban nem tudta bizonyítani ezeket az állításokat, amit egy publicisztikában a Reuters hírügynökség is elismert.
Ellentétben a nagy nyugati sajtóorgánumokkal, melyek rendszerint vágott felvételeket közölnek a tömegdemonstrációkról, a Russia Today gyakran élőben közvetíti a tüntetéseket, és a több órás felvételeket a demonstráció után vágatlan formában nyilvánosságra hozzák.


http://www.hidfo.ru/2017/05/parizsban-politikai-utasitasra-letartoztattak-egy-kulfoldi-ujsagirot/



141 tüntetőt tartóztattak le Párizsban

A francia rendőrök tömeges letartóztatást folytattak a vasárnap éjjel Párizsban zajló tüntetéseken.
A BFMTV hírügynökség beszámolója szerint a francia hatóságok 141 tüntetőt tartóztattak le a vasárnap este kezdődő „antikapitalista” megmozdulásokon a közlekedés megzavarása, rongálás, és illegális gyülekezés miatt.
A demonstráció résztvevői ablakokat törtek be, kukákat gyújtogattak, összetörtek rendőrautókat és betörtek egy iskola épületébe is.
A tüntetések akkor kezdtek erőszakossá válni, amikor a belügyminisztérium közölte, hogy Emmanuel Macron nyerte az elnökválasztást a szavazatok 66,06 százalékának megszerzésével.

http://www.hidfo.ru/2017/05/141-tuntetot-tartoztattak-le-parizsban/