„A 100 leggazdagabb 2017” című kiadványban szereplők összvagyona megközelíti a 3380 milliárd forintot: ez csaknem 600 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Messze a legnagyobb mértékben Mészáros Lőrincz gazdagodott, aki köszönthetően annak, hogy csak tavaly mintegy 100 milliárd forintot zsebelt be, a listán a 31. helyről az ötödikre ugrott mindössze egy év alatt.
A legfelsőbb társadalmi réteg vagyonosodása olyan szempontból nem meglepő, hogy a Fidesz 2010-es győzelme után Orbán eltökélt szándékévá vált egy „nemzeti tőkésosztály” létrehozása. A bökkenő ott van, hogy eközben az eliten kívül, a társadalom  többi része közel sem könyvelhet el ilyen mértékű vagyonnövekedést. A társadalom vagyon szerinti alsó ötödének például nincs saját ingatlanja.

„A 100 leggazdagabb 2017” című kiadványban szereplők összvagyona megközelíti a 3380 milliárd forintot: ez csaknem 600 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, reálértéken számítva több mint 20 százalékos az emelkedés egy év alattírja a napi.hu.
A lista első helyén 260 milliárd forinttal idén is az OTP elnök-vezérigazgatója áll: a rangsort 2011 óta vezető Csányi Sándor vagyona egy év alatt 60 milliárd forinttal, azaz naponta több mint 160 millióval nőtt a napi.hu szerint. A második helyen álló Bige László 25 milliárd, a harmadik helyezett Gattyán György 84 milliárd, a negyedik Demján Sándor pedig 40 milliárd forinttal növelte a vagyonát egy év alatt.
napi1000.jpg
A napi.hu másfél évtizede minden évben elkészíti saját becslése alapján a leggazdagabbak rangsorát: a 2002-es összesítésben a 100 legnagyobb vagyon értéke – akkori áron – összesen 632 milliárd forint volt. Hasonlóan „sokkoló” eredményre jutott a Portfolio legutóbbi privát bankokra vonatkozó felmérése. Az elmúlt évtizedben ugyanis a leggazdagabb magyarok vagyona megháromszorozódott.
Nem akarjuk azt állítani, hogy aki gazdag Magyarországon az automatikusan tisztességtelen módon jutott hozzá vagyonához. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a bővülés dinamikája nagyban eltér a különböző társadalmi csoportokat tekintve. Mészáros Lőrinc vagyona például az elmúlt 10 évben megezerszereződött.
Felcsút polgármesterének a 2016-os év kiugróan „szerencsésnek” számított vagyonnövelés szempontjából. Mészáros Lőrinc a tavalyi évben 100 milliárd forinttal növelte eddig sem kis méretű vagyonát. Egészen pontosan megötszörözte vagyonát a korábbi állapotához képest. Ezzel pedig még nincs vége. Egy átlagember számára ez felfoghatatlan összeg, de ha tovább osztunk-szorzunk, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy Mészáros vagyona a tavalyi évben óránként 11 millió forinttal nőtt.
A leggazdagabb magyarok listáján a 31. helyről az ötödikre ugrott mindössze egy év alatt és a legmeghatározóbb szereplője lett a magyarországi mezőgazdasági életnek – mivel minden létező földet felvásárol – tehetnénk hozzá. Fejér megye eladott területeinek 8 százalékát szerezte meg tavaly állami földárveréseken.
A mester magyarázatot is adott a vagyongyarapodására. 2014-ben még azt mondta: „a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor”, akinek köszönheti sikerét. 2017-ben változtatott mondandóján és sikerének kulcsát már önmagában találta meg: „Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?”
Számítások szerint, ha Mészáros vagyongyarapodása nem lassul, jövőre ő lesz a leggazdagabb magyar. Maga az érintett azonban nem ért egyet ezzel listával, egyenesen kétségbe vonja hitelességét. Ugyanez a véleménye a Fidesznek is a leggazdagabb emberek listájáról.
Ha mindez nem lenne elég, a Mészáros családban nem csak a Lőrincz az egyetlen, aki „megfogta az Isten lábát” Egyetlen év alatt ugyanis 273 százalékkal nőtt Mészáros Lőrinc gyerekei cégének bevétele. Az adózott eredmény majdnem az ötszörösére ugrott – derül ki az Átlátszó írásából. A cég már 2015-ben is egymilliárd forint fölötti bevételhez jutott, de ehhez képest is nagy ugrást jelentett a tavalyi 3,2 milliárd forintjuk. Kicsit sem visszás, hogy a bevételiknek a nagyrészét állami tenderekből szerezték meg. Nyílván ennek nincs semmi köze ahhoz, hogy az apjuk igencsak jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel.
Mi a helyzet az „átlag” magyarnál?
Félreértés ne essék, nem azt állítjuk, hogy aki gazdag Magyarországon az automatikusan tisztességtelen is. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a bővülés dinamikája nagyban eltér a különböző társadalmi csoportokat tekintve.
A magyar társadalom egészének életszínvonala messze elmarad az EU-s átlagtól, a hazai átlagkereset pedig a negyedik legrosszabb az egész Európai Unióban, csupán Bulgária, Románia és Görögország van mögöttünk. A versenyképességünk romlása pedig azt jelenti, hogy lényegi változás a közeljövőben sem várható.
Nemrégiben jelent meg egy KSH-jelentés, amely minden eddiginél pontosabb képed ad, hogy mennyi és milyen vagyonnal rendelkeznek a magyarok.
A 2014-ben készült felmérésben összesen 14 ezer magyar háztartás vett részt. A kérdőív reáleszközökre vonatkozó része a háztartás által tulajdonolt ingatlanokat, járműveket, értéktárgyakat és vállalkozásokat vette számban. A kutatásból kiderül, hogy Közép-Magyarországon átlagosan 22 millió forint, míg Budapesten 27 millió forintnyi vagyonnal rendelkeznek az emberek, míg a legszegényebb Észak-Alföldön mindössze 10,5 millióval. (az országos átlag 15,7 millió forint) A háztartások által birtokolt reáleszközök értének a háromnegyedét maga a lakóingatlan tette ki. A társadalom vagyon szerinti alsó ötödének jellemzően nincs saját ingatlanja.

TényTár