Az Európai Bizottság szóvivője, Margaritis Schinas hétfőn azt mondta, hogy a lengyel külügyminiszter valószínűleg nem érti, milyen szerepet tölt be és milyen lehetőségekkel rendelkezik az Európai Bizottság.
A szóvivő közölte; Witold Waszczykowski közleményei arról árulkodnak, hogy a külügyminiszter nem igazán érti, hogyan működik az Európai Bizottság.
Láthattunk jelentéseket a lengyel külügyminiszter Timmermans alelnökkel kapcsolatos kijelentéseiről, és a Bizottság szerepével kapcsolatban. Ezekből úgy tűnik, a miniszter nem érti a Bizottság szerepét, struktúráját és kompetenciáit.” – mondta.
A szóvivő szerint „a Bizottság hálás lenne azért, ha a tagállamok kormánytisztviselői figyelembe vennék, hogy az uniós hivatal felelős azért, hogy betartassa az egyezményeket, a törvény uralmát és a tagállamok közös érdekeit.”

A lengyel hatóságok és az Európai Bizottság közt 2015 óta tartós vita áll fenn, amiért Lengyelországban számos, az uniós hivatalnak nem tetsző törvényt vezettek be, főként a rendőrség, a média és a bíróságok működésével kapcsolatban. Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke a kifogásolt törvények kapcsán számos ellenséges nyilatkozatot tett Lengyelországgal kapcsolatban.


http://www.hidfo.ru/2017/05/az-europai-bizottsag-szerint-a-lengyelek-nem-ertik-az-eu-mukodeset/