Donald Trump amerikai elnök elrendelte az Észak-Korea elleni katonai agresszió előkészítését, hogy „megvédjék az Egyesült Államokat” a távoli ország jelentette fenyegetéstől. A haditengerészet csapásmérő erői a Koreai-félszigetnél gyülekeznek.
A Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsadója, Herbert McMaster altábornagy a Fox News hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, az amerikai haditengerészet csapásmérő erői azért indultak meg Észak-Korea felé, hogy minden lehetséges opció elérhető legyen az elnök számára, ha az USA és távol-keleti partnereinek megvédésére kell sort keríteni.
„Az elnök azt kérte, készüljünk fel, hogy minden lehetséges opció elérhető legyen számára, amivel eltávolíthatja az amerikai népre és térségi partnereinkre leselkedő fenyegetést.” – mondta Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, egyértelműen kijelentve, hogy az amerikai elnök az észak-koreai rezsim „eltávolítására” készül.
Napokkal korábban a védelmi miniszteri poszt korábbi várományosa, Jack Keane a Times of London napilapnak nyilatkozva azt mondta, „mára a rakétaindító állomások, földalatti nukleáris létesítmények, a rakétaerők és a rezsim vezetői elleni katonai csapás az egyetlen opció, ami szóba jöhet.” A négycsillagos nyugállományú tábornok szerint az USA katonai csapást hajthat végre észak-koreai katonai létesítmények ellen, emellett katonai beavatkozással meg akarja gyilkolni az észak-koreai elit tagjait.
Trump nemzetbiztonsági tanácsadója emellett a Fox News-nak nyilatkozva kijelentette, hogy a szíriai kormány erőszakos megdöntését is támogatja.

http://www.hidfo.ru/2017/04/a-kampany-veget-ert-irany-eszak-korea/



Dél-Koreával is egyeztetnek a katonai beavatkozásról

Egy Észak-Korea elleni katonai csapást az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea közösen fog végrehajtani a két ország közti védelmi együttműködés keretén belül – áll a dél-koreai fegyveres erők által kedden kiadott közleményben.
Mun Szang Kjun, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján megerősítette; Washington nem fog katonai beavatkozást kezdeni Észak-Korea ellen anélkül, hogy arról előzetes konzultációt folytatna Dél-Koreával. Elmondása szerint a két ország közt érvényben lévő egyezmények előírják, hogy egy ilyen beavatkozás előtt a két ország összehangolja az előkészületeket és a katonai offenzívát is.
Április 8-án amerikai tisztviselők jelentették be, hogy az USA haditengerészetének csapásmérő erői megindultak a Koreai-félsziget felé, mert az elnök elrendelte, hogy biztosítsanak számára minden eszközt a koreai atomprogram leállításához. A nyilatkozatok szerint az USA az ENSZ BT felhatalmazása nélkül kiterjedt katonai beavatkozást kezdhet, melynek célja az észak-koreai rezsim megdöntése és nukleáris fegyverkezési programjuk leállítása.

http://www.hidfo.ru/2017/04/del-koreaval-is-egyeztetnek-a-katonai-beavatkozasrol/