2017. március 31., péntek

Áprilisban kezdi munkáját a német kibervédelmi parancsnokság

A német védelmi minisztérium áprilisban indítja el az új kiber- és információvédelmi parancsnokságot, ami át fogja venni a hadsereg teljes kibervédelmi arzenálját.
A DPA hírügynökség szerint az új parancsnokság 13500 katonai és civil alkalmazottat foglalkoztat majd, akiknek az lesz a feladata, hogy megvédjék a katonai hálózatokat és a digitális vezérlésű fegyvereket a hackertámadásoktól. Utóbbi egy igen kényes kérdés Németország számára; a szíriai török beavatkozást megelőzően a NATO Patriot rendszerei felett ismeretlen hackerek vették át az ellenőrzést és számos nem-kívánt rakétaindítás történt. A történtek után többek közt a német Patriot rendszereket elkezdték kivonni Törökország területéről.
A Bundeswehr elleni hackertámadások száma az utóbbi egy évben ugrott meg jelentősen, mióta Németország állandó diplomáciai konfliktusban áll a török kormánnyal. Az utóbbi kilenc hét során a védelmi minisztérium több mint 280000 betörési kísérletet észlelt a német katonai hálózatokba.
Hetekkel ezelőtt a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal is közölte, hogy teljes készültségben várják a 2017-es parlamenti választásokat, ugyanis feltételezik, hogy külföldi hackerek megpróbálják majd befolyásolni a választások kimenetelét.
A múlt hét folyamán magas rangú német és holland vezetők Twitter-fiókjait érte támadás, miután tovább bonyolódott a Németország, Hollandia és Törökország közti diplomáciai botrány. Német kormányhivatalok weboldalai ellen is támadásokat hajtottak végre olyan hackercsoportok, melyek nyíltan támogatják a török kormányt. A támadásokat követően horogkeresztes képeket tettek közzé, emellett „náci Németország” és „náci Hollandia” hashtag-ekkel közöltek le tartalmakat, köztük a török államfő, Recep Tayyip Erdogan beszédeit is.
A szeptember 24-i választások előtt orosz hackertámadásokra is számítanak a német hatóságok. Bár Moszkva minden ezzel kapcsolatos vádat tagad, a német hatóságok továbbra is azt állítják, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni a német belügyekbe.

http://www.hidfo.ru/2017/03/aprilisban-kezdi-munkajat-a-nemet-kibervedelmi-parancsnoksag/




Fotelforradalmárokkal korszerűsít a német hadsereg

Újabb fegyvernemmel bővül a német hadsereg; év végéig több mint tízezer olyan embert toboroznak, akik kényelmesen elhelyezkedve, laptoppal a kezükben harcolnak a hazáért.
Bonnban megkezdte működését a német hadsereg új kibervédelmi parancsnoksága, ami azt hivatott biztosítani, hogy Németország infrastruktúrája kifogástalanul üzemeljen, és a választási eredményeket ne írja át egy külső hatalom. A német sajtó szerint az új kibervédelmi egység eddig mindössze 260 főből áll, de a védelmi minisztérium tervei szerint még idén összesen 13500 embert toboroznak majd, hogy a választások idejére már teljes kapacitáson üzemeljen a gépezet.
A védelmi minisztérium jelentései szerint az év első kilenc hetében több mint 280000 beavatkozási kísérlet érte a katonai hálózatokat. A német sajtó azonban inkább humorral kezeli a kérdést, nem igazán veszik komolyan a kiberharcosokat mint új „fegyvernemet”. Az újságírók egy része olyan véleményeket jelentetett meg, miszerint csak papíron akarják növelni a hadsereg létszámát, és olyan katonákat toboroznak, akik aztán soha nem fognak fegyvert fogni. Elhangzottak olyan kijelentések is, miszerint a német katonák fiatal generációja már nem harcolni fog a hazáért, hanem ülni fog érte (laptoppal az ölében).
A védelmi miniszter azonban személyesen felügyeli az új fegyvernem kialakítását. Ursula von der Leyen a bonni központ megnyitásakor emlékeztetett, hogy a közelmúltban magas rangú német politikusok postafiókjait, ill. közösségi média fiókjait érte támadás, és a szabadon tevékenykedő hackercsoportokat felbátorította, hogy gyakran nem ütköznek semmilyen ellenállásba.
A közelmúltban a török-német diplomáciai botrány elmélyülését is német katonai hálózatok elleni hackertámadások kísérték, a titkosszolgálatok emellett azzal számolnak, hogy a 2017-es parlamenti választások idején még nagyobb szükség lesz a kibervédelmi erőkre; többek között orosz és török hackercsoportok beavatkozási kísérleteire számítanak, ami főként kompromittáló információk nyilvánosságra hozását célozná a kampányidőszakban.

http://www.hidfo.ru/2017/04/fotelforradalmarokkal-korszerusit-a-nemet-hadsereg/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése