Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség összegyűjtött más országokból származó kiberhadviselési módszereket, melyeket saját céljaira használt fel, hogy riválisaikra terelje a gyanút. A WikiLeaks kedden kezdett nyilvánosságra hozni egy minden eddiginél nagyobb, a CIA tevékenységével kapcsolatos archívumot.
„A CIA távoli vezérlésű eszközökért felelős ága, az UMBRAGE csoport begyűjti azokat a támadási technikákat, melyekhez más országokból ellopott malware-ekből jutnak hozzá, beleértve az Oroszországi Föderációt is. Az UMBRAGE és más kapcsolódó projektek segítségével a CIA nem csak fokozni tudja a támadások számát, de emellett másra terelheti a gyanút azáltal, hogy azoknak a csoportoknak az „ujjlenyomatait” hagyja hátra, melyektől az adott programot ellopták.” – áll a WikiLeaks sajtóközleményében.
A WikiLeaks szerint az UMBRAGE jelszavakat gyűjt és felelős az antivírusok elkerüléséért – a közleményben emellett az áll, hogy a CIA a közelmúltban elveszítette az ellenőrzést az arzenáljához tartozó malware-ek, vírusok, trójaiak, távoli vezérlésű rendszerek és az ezekkel kapcsolatos dokumentáció felett, így ezek nyilvánosságra fognak jutni.
A weblap szerint a WikiLeaks amerikai kormányzati hackerektől kapott hozzáférést a CIA által használt kémprogramokhoz és globális használatukkal kapcsolatos dokumentációhoz.
Ezek az információk egész más kontextusba helyezik az elmúlt hónapok történéseit, hiszen novemberben az amerikai elnökválasztások során Oroszországot vádolták azzal, hogy beavatkozott a választási folyamatba. A WikiLeaks azonban olyan adatokat kezd nyilvánosságra hozni, melyekből kiderül, hogy a CIA előszeretettel használt olyan módszereket, melyekkel más országokra – különösen Oroszországra – tereli a gyanút az általa elkövetett kiberbűncselekményekkel kapcsolatban.


http://www.hidfo.ru/2017/03/amerikai-kormanyugynokok-adtak-ki-a-cia-kemszoftvereit/



Németország is „nagyon komolyan veszi” a WikiLeaks kiszivárogtatását

Németország állandó kapcsolatot tart az Egyesült Államokkal a kiberbiztonságot érintő kérdések terén, és komolyan veszi a WikiLeaks által kiszivárogtatott információkat – mondta Sebastian Fischer, a külügyminisztérium szóvivője.
Kedden a WikiLeaks elkezdett nyilvánosságra hozni egy eddig példátlan nagy mennyiségű archívumot a CIA tevékenységével kapcsolatban. E szerint az amerikai titkosszolgálat globális szinten lehallgatja az okostelefonokat és üzenetküldő alkalmazásokat, emellett más országoktól lopott programokkal riválisaira tereli a gyanút kibertámadások elkövetésével. A német hatóságokra fokozott nyomás nehezedik az újabb kiszivárogtatás kapcsán, mert a német hatóságok már évek óta próbálják eltussolni az amerikai megfigyelési botrányt: a „szövetséges” ország nem csak Angela Merkel és számos más vezető politikus telefonjait hallgatta le, de kiderült, hogy egy német titkosszolgálat is amerikai megrendelésre figyelt meg európai politikai és gazdasági vezetőket illegálisan.
A szóvivő a botrány kapcsán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, „mint az köztudott”, állandó kapcsolatot tartanak fenn amerikai kollégáikkal az ilyen típusú problémák kezelésére, melyek „újra és újra felmerülnek” – a WikiLeaks által kiszivárogtatott információkat pedig „nagyon komolyan veszik”.
Fischer azt mondta, Németországnak nincsenek saját adatai a kiszivárogtatott dokumentumokra vonatkozóan, ezért nem tudják megítélni azok hitelességét.
http://www.hidfo.ru/2017/03/nemetorszag-is-nagyon-komolyan-veszi-a-wikileaks-kiszivarogtatasat/