Az interneten terjedő vicces tartalmak nagyban hozzájárultak a Trump-kampány sikerességéhez, de a Demokrata Párt is élt az úgynevezett „mémek” adta lehetőséggel. A liberális baloldal félelmei szerint a mémek felhasználásával tud felemelkedni az „új jobboldal”.
A The Guardian brit lap az amerikai elnökválasztás idején közölt egy összesítést, melyből kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak a „fiatal, rendszerellenes mozgalmak”, hanem a republikánus és demokrata politika egyaránt megpróbál beférkőzni a legnagyobb nézettséggel bíró, mémeket közlő weboldalakra.
Ilyen módon a politikusok olyan embereket is el tudnak érni, akik egyébként nem érdeklődnek a politika iránt, és esetleg semmilyen más úton nem is lehetne eljuttatni hozzájuk politikai tartalmakat.
A „kihasználatlan szavazóbázisért” folytatott harc oda vezetett, hogy Hillary Clinton legnépszerűbb bejegyzése is mémmé vált.
Clinton épp közli Donald Trumppal, hogy törölnie kellene a Twitter-fiókját. A bejegyzés láthatóan több embert érdekelt, mint a szakértők által összetákolt kampányszövegek.
A mémek lehetnek viccesek vagy buták, de abban széleskörű egyetértés mutatkozik, hogy ez egy újabb közvetítő közeg, amit a politika fel tud használni. A The Guardian által közölt összesítés ráadásul ma egyre aktuálisabbá válik; a vicces/buta/gúnyos tartalmakat közlő képek még népszerűbb közlési formává válhatnak, miután a nyugati közösségi média egyre több követ mozgat meg a hozzászólási lehetőségek korlátozása érdekében.
A Guardian szerint a mémek könnyen terjednek, mert az információhiányra alapoznak, és előnyben részesítik az extrém nézőpontokat. Ezáltal „elérnek olyan emberek tömegeihez, akik a társadalom perifériáján élnek, és más formában aligha lehet őket bevonni a mindennapi politikába”. A Texas Egyetem egy kutatása ráadásul arra a következtetésre jutott, hogy minél inkább a társadalom perifériáján él valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikeres mémeket tud készíteni.
A korábbi összesítés szerint 2010-ben még gyakorlatilag csak baloldali aktivisták elszigetelt csoportjai használták politikai eszközként a mémeket. Évekkel később Donald Trump kampányának sikerét már azzal is magyarázzák, hogy Trump kampányüzenetei utat törtek a népszerűbb mémes weboldalakra, és a jelenlegi trend szerint a mémek terjedése a „fehér nacionalizmus” terjedését is elősegíti.
Az USA első és utolsó fekete elnöke.
Az úgynevezett „új jobboldal” előtérbe kerülésében szintén fontos szerepet töltöttek be a mémek, és demokrata körökben utólag azzal magyarázzák Trump sikereit, hogy ez a jelenség segítette aktivizálni Trump szavazóbázisának szélsőséges elemeit. Az úgynevezett „igazság utáni korban” pedig bármi elképzelhető: lehetséges, hogy a közösségi média cenzúrázása katapult szerűen fogja elősegíteni a mémek – és azok által hordozott tartalmak – terjedését. Ehhez viszont nem szükséges, hogy a mémek többsége politikai tartalmú legyen: az abszolút hétköznapi humor terjedése teremti meg a médiafelületet – ebbe elég beinjektálni maroknyi politikai üzenetet, ami így a politika iránt nem érdeklődő személyek millióihoz is eljut.


http://www.hidfo.ru/2017/03/a-memek-eszrevetlenul-leromboljak-a-demokraciat/