Orosz és német politikusok tartottak hétfőn egy videokonferenciát az európai biztonságpolitikával kapcsolatban: az elhangzottak szerint az EU amiatt tervezi független európai haderő felállítását, mert el akar szakadni az USA „védnöksége” alól, és saját kezébe akarja venni a biztonság garantálását.
A Nemzetközi Békepolitikai Társaság tagja és volt Bundeswehr-tiszt, Johen Scholz szerint Európának saját koncepciókra van szüksége, ahelyett, hogy egy külső hatalom által megszabott normák mentén alakítaná politikáját. A politikus „A világ az instabilitás korszakában” nevű konferencián visszautalt Sigmar Gabriel – volt alkancellár, ma külügyminiszter – korábbi nyilatkozatára, miszerint az Európai Unió egyenlő alapokra kell helyezze viszonyát az Egyesült Államokkal, ahelyett, hogy egyszerűen az USA által kijelölt irányvonalhoz igazodik.
Scholz azt mondta, „ez azt jelenti, hogy Európa mindezidáig úgy tekintett magára, mint olyasvalakire, aki Amerika politikai igényei előtt meghajol.”
Igor Morozov, az orosz Föderációs Tanács külügyi bizottságának tagja a konferencián arról beszélt, hogy most pontosan az az európai biztonsági koncepció kezd előtérbe kerülni, amit Sigmar Gabriel vizionált. Szerinte az idő fogja eldönteni, lehetséges-e az európai hadsereg felállítása.
„Ez azon fog múlni, milyen viszonyt alakít ki az új európai védelmi unió az európai nem-NATO országokkal, mint Svédország, Norvégia és Finnország. Az európai védelmi unióról folytatott tárgyalások az európaiak attól való viszolygását tükrözi, hogy biztonságukat az Egyesült Államokra bízzák.” – mondta.
Scholz említette, hogy a védelmi unió létrehozásának jogi akadályai is vannak. Az EU jelenleg se nem védelmi, se nem pénzügyi unió, és az egyesült európai hadsereget egy olyan EU tudna csak működtetni, ahol a tagállamok feladják szuverenitásukat a hadügyek igazgatása terén.
A német Die Linke párt képviselője, Alexander Neu szerint ha az EU saját védelmi alternatívát akar létrehozni a NATO-val szemben, ehhez előbb saját védelmi koncepciót kell alkosson, tehát nem megengedhető, hogy a NATO keretein belül, az USA „védnöksége” alatt hozzák létre az európai hadsereg koncepcióját.
Johen Scholz azonban hozzátette, hogy ennek során el kell kerülni az átfedéseket is: az európai hadsereg létrehozása során nem szabad a már meglévő tengeren túli NATO-struktúrákra támaszkodni, ehelyett a NATO európai elemeinek megerősítésére van szükség. Itt egy együttállás figyelhető meg, hiszen a nyugati országok ma azt a nézetet képviselik, miszerint az „orosz veszély” miatt szükség van a NATO európai komponenseinek erősítésére. Ezek a nézetek azonban az amerikai külpolitika irányába tapasztalható lojalitásból táplálkoznak, de végső soron az európaiak kell majd eldöntsék, hogy akarnak-e az USA egy újabb háborúja során ütközőzónává válni.

http://www.hidfo.ru/2017/02/az-usa-nelkul-formalodik-europa-uj-biztonsagi-koncepcioja/