Az oroszellenesség csak eszköz arra, hogy a piaci vetélytársakat távol tartsák az orosz üzletfelektől: miközben a „Moszkvától függetlenedés” üres frázisát ismételgetik, Németország 37%-kal több gázt vásárol a Gazpromtól, mint egy évvel ezelőtt.
Úgy tűnik, csak a piaci vetélytársak távol tartását szolgálják az ahhoz hasonló politikai frázisok, mint a „függetlenedni az orosz energiahordozóktól”, vagy „az orosz gáz kiváltása más forrásokkal”. A német politika mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza az EU keleti tagállamai és Oroszország közti energetikai megállapodásokat, de eközben Németország egyre több földgázt vásárol Oroszországból. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller, és Németország gazdasági és energiaügyi minisztere, Brigitte Zypries tárgyalásokat folytat az Északi Áramlat 2 projekttel kapcsolatban, hogy még több orosz gázt hozzanak Európába.
A Gazprom pénteken kiadott közleménye szerint Alekszej Miller és Brigitte Zypries megtárgyalták az orosz gáz Európába szállításának lehetséges útvonalait, „különös tekintettel az Északi Áramlat 2 projektre”. A közlemény szerint az idei év során eddig Németország 37%-kal több gázt vásárolt az orosz cégtől, mint a tavalyi év azonos időszakában, de már 2016-ban is növekedés mutatkozott a 2015-ös adathoz képest: akkor egy év alatt 45-ről mintegy 50 milliárd köbméterre nőtt a Németország által a Gazpromtól vásárolt gáz mennyisége.
Az Északi Áramlat 2 projekt célja, hogy egy újabb útvonalon évente 55 milliárd köbméter orosz gázt tudjon szállítani a Balti-tengeren keresztül Németországba, Ukrajna megkerülésével. A gázprojektet a tervek szerint 2018-ban indítják.

http://www.hidfo.ru/2017/02/a-nemetek-atvertek-kelet-europat-egyre-tobb-orosz-gazt-importalnak/