Mariupolban tartott beszédet Petro Porosenko, ahol sokak megütközésére az ukrán katonák előtt felszólalva kijelentette, hogy „az ukrán megszállás csak átmeneti”.
„Tisztelt honfitársaim! Az ukrán megszállás átmeneti. Újra egyesülni fogunk. Ukrajna egy és oszthatatlan. Dicsőség Ukrajnának!” – mondta Petro Porosenko, a Donyeck és Luganszk területek lakosaihoz szólva.
A beszédről készült felvételt nyilvánosságra hozták az elnöki hivatal Facebook-oldalán, ahol az emberek arról kezdtek vitát, hogy az ukrán megszállásra vonatkozó rész (19:36-nál) csak technikai hiba, vagy freudi elvétés volt Porosenko részéről. Utóbbi esetben az elszólás arra utalhat; maga is tudja, milyen destruktív szerepet tölt be a konfliktusban, és, hogy egyes régiókban a többségi orosz lakosság megszállókként tekint az ukrán fegyveresekre.
A Donbassz régióban 2014 áprilisában robbant ki fegyveres konfliktus, miután a nyugati országok hibrid háborús puccsal megdöntötték az ukrán kormányt, majd hatalomra juttattak Kijevben egy olyan csoportot, ami hajlandó volt aláírni a társulási egyezményt az Európai Unióval, és megkezdeni a NATO-csatlakozást. Az orosz többségi lakosságú megyék nem fogadták el a puccsal hatalomra jutott nyugatbarát kormányt, ehelyett népszavazást tartottak az Ukrajnától elszakadásról, és saját országgyűlési választásokat írtak ki. Ukrajna fegyveres erővel próbálja ismét ellenőrzés alá vonni az orosz lakosságú területeket.

http://www.hidfo.ru/2017/01/freudi-elvetes-ukran-megszallasrol-beszelt-porosenko/