Egy amerikai tábornok arról számolt be, hogy felére csökkent a NATO-ban szolgálatot teljesítő török tisztek száma. Törökország a júliusi puccskísérlet óta megtizedelte a nyugatbarát tiszti kart, ami az ország NATO-tagságára is kihatással lehet.
Curtis Scaparrotti, az észak-atlanti szövetség európai erőinek főparancsnoka december 7-én egy brüsszeli NATO-találkozón elismerte, hogy Ankara nyomást gyakorol a katonai szövetségre, és elkezdte kivonni a tagállamokban állomásozó fegyvereseit. Scaparrotti elmondása szerint a török katonák hirtelen távozása jelentős problémát okozott a NATO-nak, pótlásuk további terhet ró a katonai szövetségre.
A tábornok azt mondta, Törökországban a katonai vezetők körében tisztogatás zajlik, rengeteg tisztet leváltottak, másokat visszahívtak NATO-országokból, vagy nyugállományba vonultak.
Novemberben a török védelmi miniszter, Fikri Isik egyértelműen kijelentette, hogy a hadsereg további 30 ezer fő toborzását tervezi. Ez a helyzet kifejezetten a puccskísérlet utáni tisztogatás miatt állt elő, nyugati hírforrások szerint több ezer katonát tartóztattak le a július közepi kormánydöntési kísérlet leverését követően.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára december 5-én nyilatkozott Törökország helyzetéről; akkor a török-orosz kapcsolatok alakulása kapcsán azt mondta, az Oroszországgal folytatott párbeszéd a NATO politikájának is részét képezi, és nem lát ellentmondást abban, hogy a puccskísérlet leverése óta Törökország jobb kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

http://www.hidfo.ru/2016/12/torokorszag-a-puccskiserlet-miatt-elfordul-a-nato-tol/