Egy orosz bíróság egy volt ukrán országgyűlési képviselő javára hozott ítéletében kimondta, hogy 2014 folyamán Kijevben illegális puccs történt, és a Petro Porosenko megválasztásával végződő elnökválasztás kiírása alkotmányellenes volt.
A keresetet egy volt országgyűlési képviselő, Vlagyimir Olejnik adta be, aki azt állította, hogy amikor a kijevi puccs után az ukrán parlament megszavazta az államfő menesztését, azt olyan indokra hivatkozva tették, ami az ukrán alkotmány szerint ismeretlen, és nem vezethet újabb elnökválasztás kiírásához. Az ukrán parlament az „elnöki feladatkörök ellátásától való önkéntes visszavonulás”-ra hivatkozva mondta ki Viktor Janukovics menesztését, de az alkotmány nem tette lehetővé, hogy ilyen oknál fogva az államfőt a parlament elmozdítsa a posztról.
A moszkvai Dorogomilovsky Bíróság kedden kimondta, hogy Janukovics elűzése emiatt illegális volt, és ennek okán illegális volt 2014 májusában az előrehozott elnökválasztás kiírása is. Az orosz bíróság ezzel illegális puccsnak ismeri el a Kijevben történt zavargásokat.
December közepén Janukovics a bíróság előtt kijelentette; az EuroMaidan idején olyan információk birtokában volt, miszerint a zavargásokat nem a karhatalmi erők túlzott erőalkalmazása provokálta ki, hanem külföldi mesterlövészek lőttek a civil tüntetők tömegébe, olyan épületekből, melyeket a tüntetők tartottak ellenőrzés alatt, és melyekhez a rendvédelmi erőknek nem volt hozzáférése. Janukovics a tárgyalás során azt is kijelentette, hogy a kormányellenes erők nem engedték be az újságírókat és a rendvédelmi erőket azokba az épületekbe, ahol a hatóságok információi szerint mesterlövészek jelentek meg. Az ukrán államfő a tárgyalás során nem említette, hogy a mesterlövészek melyik idegen országból jöttek.

http://www.hidfo.ru/2016/12/hivatalos-puccs-tortent-ukrajnaban-illegalis-volt-az-elnokvalasztas/