Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 20-án szavazott volna az Izrael által elfoglalt palesztin területeken zajló teleplétesítések ügyében, de úgy tűnik, ez nem a cselekvés ideje: a szavazást határozatlan időre elhalasztották.
Az Egyiptom által benyújtott határozattervezet követeli, hogy „Izrael azonnal és teljes mértékben állítsa le az elfoglalt palesztin területeken a teleplétesítéseket, beleértve Jeruzsálemet is.” A tervezet szerint ez a tevékenység veszélyezteti a két-állami megoldást, és az ENSZ ennek visszafordítása érdekében határozott lépéseket kell tegyen.
Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök negatívan reagált ezekre a hírekre; ő azt akarta, hogy az Amerikai Egyesült Államok vétózza meg a határozatot. Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon a kormányfőhöz hasonló módon abszurdnak nevezte, hogy „az ENSZ időt és energiát szán a Közel-Kelet egyetlen igaz demokráciájának elítélésére”.
Washington korábban számos alkalommal megvétózta az ehhez hasonló javaslatokat az ENSZ BT-ben, legutóbb 2011-ben.
A Palesztin Szolidaritási Mozgalom állásfoglalása szerint a határozat elfogadása egy „fontos lépés lenne”, mert „tagadhatatlan, hogy Izrael a teleplétesítést illegálisan folytatja, ami a béke útjában áll”, a BT pedig erre a tényre reflektál. A szervezet szóvivője szerint itt az ideje, hogy az ENSZ ne csak úgy beszéljen az izraeli terjeszkedésről mint illegális tevékenységről, de a gyakorlatban is úgy kezelje azt.

http://www.hidfo.ru/2016/12/az-ensz-elhalasztotta-az-izraeli-telepekkel-kapcsolatos-szavazast/