Miközben az Európai Bizottság az adatvédelmi szabályozások megreformálásával megpróbálta visszaadni az embereknek a személyes adataik feletti ellenőrzést, a német belügyminisztérium előállt egy törvénytervezettel, ami teljesen felszámolja a személyes adatok védelmét.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter előterjesztett egy törvényjavaslatot, ami korlátozza az adatvédelmi hatóságok arra vonatkozó jogköreit, hogy kivizsgálják az állampolgárok jogi és orvosi adataival való visszaélést – írja a Deutsche Welle. A törvénytervezet megfogalmazása és célja szerint szigorúbb adatvédelmet hozna létre az Európai Unió által javasoltnál, ám a lap azt állítja, a gyakorlatban éppen ennek ellenkezője történik, és súlyosan sérülnek az állampolgárok személyiségi jogai.
Az új törvény szerint engedélyezik az arcfelismerő programok használatát a térfigyelő kamerákon, és az állampolgároknak többé nincs joga tudni, milyen információkat gyűjtöttek be róluk a hatóságok, ha „az adat nyilvánosságra hozatala fenyegetést jelent a közbiztonságra és közrendre, vagy előnytelen következményeket von magával az ország jólétére vonatkozóan”.
A törvényjavaslat kritikák kereszttüzébe került, a német adatvédelmi szakszervezet tagjai szerint Maiziere javaslata erodálja a személyiségi jogokat Németországban. Az orvosi adatokkal való visszaélések kivizsgálásának korlátozását egyenesen katasztrófának nevezték. Andrea Vosshoff szövetségi adatvédelmi biztos szerint az új törvény számos téren lehetetlenné teszi hivatala számára az ellenőrzést, ezáltal nagy mértékben sérülnek a német állampolgárok személyiségi jogai.

http://www.hidfo.ru/2016/11/nemetorszag-felszamolja-a-szemelyes-adatok-vedelmet/