Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Európában nem lehet olyan biztonsági rendszert építeni, aminek nem része Oroszország.
A Bizottság elnöke szombaton az Euronews hírügynökségnek adott interjú során beszélt az EU keleti szomszédságpolitikájáról, melyben kifejtette, hogy nem ért egyet Barack Obama azon vélekedésével, miszerint Oroszországot regionális hatalomként kell kezelni.
Juncker azt mondta; „Egy olyan megállapodást kötnék Oroszországgal, amely tovább megy a szokványos együttműködés kereteinél, figyelembe véve azt, hogy Oroszország nélkül nincs biztonsági felépítmény Európában.”
A politikus hozzátette, hogy nem ért egyet a leköszönő amerikai elnök véleményével, miszerint Oroszország regionális hatalom. “Az EU 5,5 millió négyzetméter területet foglal magában, Oroszország pedig 17,5 milliót. Emiatt Oroszországot egy hatalmas entitásként, büszke nemzetként kell kezelni.” – mondta.
Juncker ráadásul azt is kijelentette, hogy szerinte sokat lehetne tanulni az oroszoktól, bár az európai vezetők ebben a vonatkozásban jelenleg érdektelenek. A Bizottság elnöke azt mondta, hatalmas hiba volt az amerikai elnök részéről,  hogy Oroszországot regionális hatalomként kezelte, és Európa vezetői ehelyett tisztában kellene legyenek azzal, hogy Oroszország milyen szerepet tölt be Európában.


http://www.hidfo.ru/2016/11/juncker-europa-nem-epithet-biztonsagi-rendszert-oroszorszag-nelkul/