Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn ismételten kijelentette, hogy az európai országok nem tartják be ígéreteiket, mert nem fizették ki neki a kért 3 milliárd eurót. Miközben mi határzárat építettünk, Brüsszel semmit nem tett, és az európai országok nevében védelmi pénzt ígért a törököknek.
Erdogan arra emlékeztette az európai vezetőket, hogy Törökország és az Európai Unió márciusban egy megállapodást kötött a tömeges bevándorlás kezelésével kapcsolatban, és ennek részeként az EU 3 milliárd eurót kellene fizessen Törökországnak.
A török elnök az Ankarában kezdődő Nemzetközi Tudomány és Technológia Konferencián felszólalva azt mondta, hogy a számára ígért összegből mindössze 179 millió eurót kaptak meg.
Márciusban az EU és Törökország vezetői abban állapodtak meg, hogy az Európai Unió minden egyes, a schengeni határon sikeresen átszökő migránsért cserébe legálisan átvesz egy migránst Törökországtól, és emellé még 3 milliárd eurót is fizet a törököknek.
Az ehhez szükséges összeg azonban nem állt rendelkezésre, hiszen ezt a pénzösszeget nem az Európai Unió kell fizesse, hanem az EU tagállamai.
A brüsszeli vezetők a tagállamok lakosságának megkérdezése nélkül kötötték meg ezt a megállapodást, és úgy gondolták, hogy előbb megállapodnak Törökországgal, majd utána behajtják a kért összeget a tagállamokon, amit a nemzeti kormányok szolgalelkűen kötelesek lesznek befizetni.
Ez a mutatvány láthatóan nem sikerült, mert Erdogan azt mondja, nem kapta meg a kért összeget, és miatt már számos alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy újraindítja a bevándorlást az Európai Unióba.


http://www.hidfo.ru/2016/10/erdogan-serelmezi-hogy-az-eu-tagallamai-nem-fizetnek-vedelmi-penzt/



Törökország ragaszkodik a védelmi pénz azonnali utalásához

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta, az Európai Unió további halogatás nélkül ki kell fizesse a migrációs egyezmény részeként ígért hárommilliárd eurót.
Szerdán a török külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió nem halogathatja tovább, és át kell utalja a 3 milliárd eurót, amiről a migrációs egyezmény részeként megállapodás született.
“Három ezzel kapcsolatos megállapodást írtunk alá az Európai Unióval. Hárommilliárd eurót haladéktalanul át kell adjanak. Várjuk az Európai Unió válaszát”
mondta Cavosoglu, egy Ankarában tartott sajtótájékoztatón. Ez a bejelentés nem sokkal azt követőn történt, hogy több európai politikus kétségbe vonta, hogy tejesítenünk kell-e a törökökkel kötött megállapodás feltételeit. Norbert Hofer szerint a megállapodás egyértelműen nem működik – a bevándorlás nem állt le -, emiatt Európa nem kell kifizesse az összeget.
Márciusban a brüsszeli és a török vezetők abban állapodtak meg, hogy az Európai Unió legálisan befogad egy menekültet minden olyan migránsért cserébe, aki sikeresen átszökik a schengeni övezet határain. Az Európai Unió emellé hárommilliárd eurót is ígért Törökországnak. Ez az ígéret azonban a tagállamok lakosságának megkérdezése nélkül született, annak ellenére, hogy a tagállamok adóbevételeiből adnák össze a Törökországnak szánt összeget.

http://www.hidfo.ru/2016/10/torokorszag-ragaszkodik-a-vedelmi-penz-azonnali-utalasahoz/