euromajdan-hidfo-ru_
Hat hónappal a Hollandiában tartott népszavazást követően a kormányfő bejelentette, hogy országa elutasítja az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt.
Mark Rutte kijelentése szerint az egyezményt Hollandia nem ratifikálja a jövőben sem, hiszen a lakosság döntése egyértelmű erre vonatkozóan. Az ország 2016 áprilisában tartott népszavazást az ukrán társulási egyezményről, melynek során a lakosság több mint 60%-a elutasította az ukránok felvételét. A népszavazást követően Mark Rutte még azt mondta, jogi kompromisszumot kell keresni. Az utóbbi hét folyamán azonban már egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy Hollandia végül nem fogja ratifikálni az egyezményt, mert a kormány nem mehet szembe a népszavazás eredményeivel.
A kijevi atlantista kormány “elfogadhatatlannak” tartja a holland kormány lépését. Az ukrán hatóságok közleményei szerint ez azt mutatja, hogy Hollandia nem tud felelőséget vállalni korábban hozott döntéseiért. Ám a népszavazás körüli alap konfliktus éppen az volt, hogy a kormány már a referendum előtt, a lakosság megkérdezése nélkül elfogadta az egyezményt (2015 júliusában), és ennek lett a következménye, hogy a lakosság referendumot követelt.
Az Európai Unió azonban még korábban, 2014 folyamán aláírta a társulási egyezményt Ukrajnával, szintén anélkül, hogy erről az ötszáz millió európai állampolgárt megkérdezte volna. Ukrajna azt követően írta alá a megállapodást, hogy Kijev utcáin lezajlott a fegyveres puccs, melynek során eltávolították hivatalából az államfőt, aki nem akarta aláírni ezt az egyezményt.
Az ukrán példát követve azonban az európaiak is elkezdték követelni a demokráciát, ami Brüsszel számára komoly fejfájást okozott. A kijevi kormány már a puccs végrehajtása óta vár a teljes vízummentességre, ami lehetővé tenné, hogy a forradalom miatt munkanélkülivé vált emberek tömegei ne maradjanak az országban a kormány ellen szervezkedni, hanem tömegesen kiutazzanak az Európai Unióba munkát vállalni.
Az Európai Unió azonban közel sem egységes abban a tekintetben, hogy elfogadja ezt az újabb nemzetközi egyezményt. Éppen az ukrán társulási egyezmény elutasítása mutatott rá arra; ma már nem tekinthető kész ténynek, hogy az európaiak többsége támogatja az Európai Unió további bővítését.


http://www.hidfo.ru/2016/09/hollandia-elutasitja-az-eu-ukrajna-tarsulasi-egyezmenyt/