Ukrajna NATO hidfo.ru
Az észak-atlanti szövetség mindinkább meggyőződéssel vallja, hogy Ukrajna NATO-tagságára szükség van – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.
2014-ben Ukrajna feladta nem-elkötelezett státuszát, ezzel megkezdte a NATO-csatlakozás előkészítését. 2015 szeptemberében Petro Porosenko ukrán elnök elfogadta az új katonai doktrínát, mely előírja, hogy az ukrán fegyveres erők legkésőbb 2020-ig meg kell feleljenek a NATO-standardnak.
Waszczykowski a Varsóban tartott csúcstalálkozó tárgyalásai közt kijelentette, hogy Ukrajna NATO-tagsága egy belső tárgyalási folyamat részét képezi, és a tagállamok vezetői mindinkább meg vannak győződve arról, hogy szükség van az ukrán NATO-tagságra.
2016 februárjában Petro Porosenko aláírta a NATO és Ukrajna közti, 2016-ra vonatkozó együttműködési egyezményt, amely meghatározta az ukrán “partnerség” főbb célkitűzéseit. Az együttműködési program kiterjed többek közt a terrorizmus elleni fellépésre, és az ukrán kormány következetesen “terrorellenes műveletként” hivatkozik a kisebbségek önrendelkezési törekvéseinek elfojtására, ezáltal nyitva hagyva a NATO-beavatkozás lehetőségét Ukrajna és Oroszország határán.


http://www.hidfo.ru/2016/07/kulugyminiszter-a-nato-nak-szuksege-van-az-ukran-nato-tagsagra/