USa hegyi karabah hidfo.ru
Az Egyesült Államok EBESZ Minszk Csoportjának társelnöke, James Warlick szombaton kijelentette; az USA készen áll arra, hogy “segítsen a Hegyi-Karabah konfliktus megoldásában”.
Hegyi-Karabah egy többségében örmények által lakott, Azerbajdzsántól elszakadó régió, ahol napokkal azt követően újult ki a fegyveres konfliktus, hogy Szíriában sikerült megállapodásra jutni a tűzszünettel kapcsolatban. A szíriai rendezés megkezdését követően Törökország és Azerbajdzsán katonai megállapodást írt alá, majd a fegyveres konfliktus kiújulását követően azeri katonai delegáció látogatott Brüsszelbe, ahol tárgyalásokat kezdtek a NATO képviselőivel.
A Varsóban zajló NATO-csúcstalálkozón Örményország és Azerbajdzsán elnöke – két külön tárgyaláson – személyes megbeszélést folytatnak John Kerry amerikai külügyminiszterrel. A közlemény szerint az USA “készen áll segítséget nyújtani”.
A kérdéses terület megközelítőleg 10570 kilométerre található az Amerikai Egyesült Államok határaitól, és a konfliktusban érintett egyik fél (Örményország) az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagállama. A konfliktusban érintett másik fél pedig egy rivális nagyhatalom határvonalán elhelyezkedő NATO-tagjelölt ország.


http://www.hidfo.ru/2016/07/az-usa-beavatkozik-a-hegyi-karabah-konfliktusba/