Franck hidfo.ru
Hősként ünneplik Franciaországban azt a férfit, aki a nizzai terrortámadás idején üldözőbe vette a kamionnal a tömeg felé tartó terroristát. Motorral vette üldözőbe a tömeg felé hajtó Mohamedet, amikor az emberek többsége bénultan rettegve figyelte a történéseket.
Vezetékneve nem ismert, a France Info csak Francknek nevezi azt a férfit, aki a nizzai terrortámadás idején a halállal dacolva próbálta megállítani a tömegbe hajtó terroristát. Tudta, hogy a fia is ott van a tömegben, ez adott neki erőt. Készen állt saját élete árán is megakadályozni, hogy a kamion elérje az ünneplő tömeget – emiatt ma nemzeti hősként ünneplik, tette példaként áll minden európai előtt. Az emberek többsége bénultan figyelte az eseményeket, vagy menekülni kezdett – Franck utólag a sajtónak nyilatkozva beszámolt arról, hogy ő ott abban a pillanatban semmi másra nem gondolt, mint megakadályozni a tragédiát.
Július 14-én Nizzában a Bastille Napot ünneplő tömegbe hajtott egy kamion. A gépjárművet vezető Mohamed B. tüzet nyitott az emberekre – 84-en veszítették életüket a terrortámadás során, aminek az vetett véget, hogy a rendőrök lelőtték az elkövetőt. Előtte azonban másodpercek leforgása alatt lezajlott egy másik eseménysorozat: a tömeg felé hajtó kamiont valaki üldözőbe vette, majd miután a robogó a kamion alatt végezte, az ismeretlen személy megpróbált felmászni a vezetőfülkébe, hogy megállítsa a tömeggyilkosságra készülő Mohamedet.
Később a sajtóból ismertté vált az ember, aki egyedülálló módon nem bénultan nézte végig a tömeggyilkosságot, hanem azonnal és gondolkodás nélkül cselekedett. Franck vezetéknevét nem árulta el – de egy helyi lapnak interjút adott a történteket követően, amiből így általánosan ismertté váltak a részletek.
Franck vámkezelőként dolgozik a nizzai repülőtéren, és feleségével vett részt az ünnepségen a Promenade des Anglais sétányon. Amikor látta, hogy egy kamion gyorsulva hajt a tömeg felé, azonnal felugrott a robogójára, üldözőbe vette, és megpróbálta útját állni a terroristának. Miután nem sikerült megfékeznie, Franck a kamion alá vetette a robogót, hogy ezzel megállítsa a száguldó járművet. Azt követően, hogy a robogó a kamion alatt végezte, Franck megpróbált felmászni a gépjármű vezetőfülkéjébe, hogy megállítsa, vagy legalább eltérítse azt.
“Tudtam, hogy a fiam a Place Massena téren van. Ez adott elég erőt és bátorságot, hogy gondoskodjam arról, hogy -az elkövető- ne jusson el oda.”
Később a rendőrök őt is terroristának gondolták, emiatt őrizetbe vették. “Miután a dolgok lenyugodtak” és tisztázódott a vád alól, tanúként kihallgatták. Később a nizzai hatóságok kitüntetésben részesítették.
Az emberek azonban nem elégedtek meg egy egyszerű kitüntetéssel: a France Info beszámolója szerint napokkal később pénzgyűjtés kezdődött, először amiatt, hogy megvegyék a robogót, amivel megpróbálta útját állni a kamionnak, és roncsként végezte. Az ehhez szükséges összeget azonban órák alatt átlépte a gyűjtés: 21 ezer euró gyűlt össze, és még továbbra is érkeznek adományok. A további összegeket helyi kórházak kaphatják meg.

http://www.hidfo.ru/2016/07/keszen-allt-az-elete-aran-is-megallitani-a-terroristat/