EU fegyvertartási törvény hidfo.ru
A müncheni terrortámadást követően a német kormány felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy szigorítsák a fegyvertartási törvényeket. A jelentések szerint az elkövető a Dark Weben jutott lőfegyverhez.
A német rendőrség továbbra is vizsgálja a müncheni terrortámadás körülményeit, miután számos kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogyan jutott ez elkövető fegyverhez, miközben Németországban legális úton ez közel lehetetlen. A Süddeutsche Zeitung arról számol be, hogy vizsgálatok szerint a kilenc ember haláláért felelős Ali S. a Glock maroklőfegyvert és 300 lőszert a Dark Weben vásárolta egy uniós tagállamból.
A rendőrségi jelentés szerint az elkövető egy olyan fegyvert vásárolt meg, amit korábban Szlovákiában regisztráltak, és hatástalanítva lett. Ezt követően került illegális úton továbbértékesítésre, ill. felújításra.
A német hatóságok most attól tartanak, hogy egyes országokban jóval könnyebb fegyverhez jutni, emiatt a schengeni övezetben olyan országok állampolgárai is könnyedén hozzájuthatnak, ahol egyébként szigorúak a fegyvertartási törvények. Berlin most
közös uniós politikát javasol a fegyvertartás szabályozása terén.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Bild am Sonntag lapnak nyilatkozva azt mondta, Németországban nagyon szigorú a szabályozás ebben a tekintetben, és szerinte ez így van jól.
“Európában további haladást akarunk elérni a közös fegyvertartási szabályozás terén. Először végig kell követnünk, hogyan jutott fegyverhez az elkövető, majd meg kell állapítanunk, hol kell ezzel kapcsolatban jogi változtatásokat végrehajtanunk.” – mondta.
Ez a közös szabályozás azonban számos akadályba fog ütközni, hiszen az egyes uniós tagállamokban nagy mértékben eltérő fegyvertartási törvények működnek. A novemberi, Párizsban elkövetett terrortámadás kapcsán felmerültek aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Belgium az illegális fegyverkereskedelem központja lehet Európában. A német szabályozás eközben teljes mértékben ellentétes a cseh törvényekkel, ami viszonylag megengedő a fegyvertartás terén.
A fegyvertartás szigorítása egyébként számos más problémát is felvet, ami a szabályozás hatástalanságára hívja fel a figyelmet: Németországban gyakorlatilag lehetetlen legálisan fegyverhez jutni, az országban mégis éves szinten kétszer annyi a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma, mint az Egyesült Királyságban.
A történtek a fegyvertartás szabályozása mellett a Dark Web működésére is fokozottan felhívják a figyelmet, aminek szabályozása egyelőre a hatóságok számára is technikai nehézségeket okozhat, mivel működésének éppen az a lényege, hogy a felhasználó személyazonosságát és fizikai elhelyezkedését megállapíthatatlanná tegye.


http://www.hidfo.ru/2016/07/a-dark-webtol-tartanak-a-nemetek-szigoritanak-a-fegyvertartast/