Viktor Janukovics hidfo.ru
Oroszország Legfőbb Ügyészsége visszautasította Ukrajna arra vonatkozó kérését, hogy kiadják Viktor Janukovicsot az ukrán hatóságoknak. Eközben az elűzött ukrán államfő maga is tervezi visszatérését.
2014. februárjában civil tüntetések, majd utcai összecsapások sorozata után erőszakos hatalomátvétel történt Kijevben, melynek során a kormánypolitikusok egy része külföldre menekült, miután dollárban fizetett radikális csoportok betörtek a parlament épületébe. Az összecsapások idején az államfő is arra kényszerült, hogy elhagyja a országot.
A puccs során a belföldi radikális jobboldal felhasználásával egy atlantista kormány jutott hatalomra, ami 8 hónapon át anélkül kormányzott, hogy kiírták volna az országgyűlési választásokat. Ebben az időszakban az új kormány aláírta az Európai Unióval azt a társulási egyezményt, amit elűzött elődje nem volt hajlandó aláírni.
Viktor Janukovics “leváltását” ugyan kimondta a puccsista kormányzat, de az ukrán törvények szerint az államfőt nem válthatja le a parlament, mert közvetlen szavazással választja Ukrajna lakossága (emiatt voltak kénytelenek később választást kiírni, ami egy atlantista politikus államfői posztját legitimálta). Bár később kiírták az elnökválasztásokat, mindez nem változtatott azon, hogy az alkotmány szerint Porosenko megválasztásakor továbbra is Viktor Janukovics volt Ukrajna legitim államfője, aki erőszakos cselekmények hatására arra kényszerült, hogy elhagyja az országot.
Az elűzött államfő a puccsot követően Oroszországba menekült, ami számára kizárólagos garancia volt arra, hogy nem válik ugyanúgy gyilkosság áldozatává, ahogy a NATO hibrid háborúi során minden eddigi leváltott “diktátort” is meggyilkoltak (pl. Moammer Kadhafi megbuktatása). A kijevi kormány állítása szerint “törvény elé akarja állítani” az elűzött államfőt – de Oroszország visszautasította a kiadatási kérelmüket. Hónapokkal ezelőtt azonban Janukovics maga is bejelentette, hogy a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába, ahol újra elfoglalná az államfői széket. Hogy az ukrán politika alakulása ezt valóban lehetővé teszi majd, vagy a megbuktatott politikus kijelentései alaptalanok? Ezt egyelőre nem tudni – de kétségtelen, hogy hónapokkal Janukovics bukása előtt azt sem gondolták volna, hogy Ukrajnában egy atlantista kormány jut hatalomra.


http://www.hidfo.ru/2016/06/oroszorszag-elutasitotta-a-kijevi-atlantistak-kiadatasi-kerelmet/