A lengyel hatóságok felajánlották, hogy a NATO állomásoztasson csapatokat egy a litván határ melletti településen, rotációs jelleggel.
Tomasz Szatkowski lengyel védelmi miniszter-helyettes szerint további NATO-haderőre van szükség, hogy betöltsék azt a “szakadékot”, ami egy esetleges háború során lehetővé tenné Oroszország számára, hogy elvágja a Baltikumot a többi NATO-tagállamtól.
A Wall Street Journal azt írja, Szatkowski szerint a NATO közeljövőben tervezett bővítései is csak “fekvőrendőrt” jelentene az orosz páncélosok számára, ha egyszer tényleg megindulnak. Emiatt Lengyelország vezetői azt akarják, hogy a NATO minden korábbinál tervezettnél nagyobb létszámú haderőt küldjön északkelet-Lengyelországba, közvetlen a Kalinyingrád enklávé mellé.
Suwalki hidfo.ru
Májusban a lengyel hatóságok azt állították, hogy a NATO újabb kelet-európai haderőbővítéséről a döntés már megszületett, annak mindössze technikai részleteit kell megvitatni a július 8-án, Varsóban kezdődő csúcstalálkozón.
Hetekkel ezelőtt a belvédelmi hatóság emberei őrizetbe vették Mateusz Piskorskit, a Zmiana (Változás) párt vezetőjét. Piskorski korábban azt mondta, hogy a lengyel külügyminisztérium kijelentéseit nem szabad egy szuverén ország véleményének tekinteni, mert a lengyel külügy amerikai irányítás alatt áll.
Januárban egy német napilap, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten úgy értékelte az új lengyel kormány külpolitikáját, hogy az amerikai titkosszolgálatok a jobboldali radikalizmuson keresztül újralegitimálták saját politikai szervezeteiket térségünkben. A DWN szerint a lengyel kormány egy olyan eszközzé vált Washington kezében, amivel az megpróbálja megakadályozni Berlin és Moszkva szövetségre lépését.

http://www.hidfo.ru/2016/06/lengyelorszag-nagyobb-idegen-haderore-tart-igenyt/