Andreas Maurer, a német Die Linke párt egy alsó-szászországi szervezetének elnöke lett az első német politikus, aki nyilvánosan elismerte a Krím-félszigetet Oroszország részeként.
A quakenbrücki szervezet elnöke nemrég tért vissza a Krím-félszigetről, ahol elmondása szerint amiatt tett hivatalos látogatást, mert a magas rangú politikusok ezt nem tették meg. Maurer látogatása során találkozott a helyi tatár, örmény és görög kisebbségek képviselőivel, és “meggyőződött arról, hogy az etnikai kisebbségek teljes biztonságban érzik magukat a Krím-félszigeten”. Utóbbi szintén egy fontos fejlemény, mert a Krím Oroszországgal újraegyesülése óta a nyugati sajtóban valamiféle üldöztetésről és rettegésről beszélnek a tatár kisebbséggel kapcsolatban.
A politikus elmondása szerint meglepőnek tartja, hogy Ukrajna németországi nagykövete felszólította a külügyminisztert, hogy ítélje el ezt a látogatást. Maurer azt mondta, a kijevi rezsim jelenleg elkeseredett harcot folytat annak érdekében, hogy fenntartsa a Krímmel szembeni ellenséges érzületeket. Ezt a háborús retorikát azonban nem fogják tudni fenntartani, ha minél több nyugati politikus látogatást tesz a régióban, és saját szemével győződik meg arról, hogy a sajtó által folytatott pánikoltatásból gyakorlatilag semmi nem igaz. “A tiltakozásuk azt mutatja, hogy az ukrán fél egyre idegesebb. Kijev fél attól, hogy elveszíti a Krímmel kapcsolatos ellenséges érzületek fenntartásának képességét.”
Maurer azt is elmondta, hogy a sajtóban terjedő információkkal ellentétben a Krímben tett látogatása során nem tapasztalta az Oroszország elleni szankciók semmilyen jelét, talán azt leszámítva, hogy az ukrán hatóságok hozzáállása miatt a helyi lakosság nem tud külföldre utazni.
“Ez azt jelenti, hogy a Nyugat a Krím népét bünteti egy referendum miatt, – és ez valóban aggaszt engem. Itt Németországban minket nyilvánvalóan sújtanak a szankciók. A helyi üzletemberek aggódnak a szankciók fenntartása miatt, a német gazdaság egyetlen szektora sem engedheti meg magának, hogy hosszú távon elveszítse az orosz piacot.”
A Die Linke tagja szerint ez az állapot hosszú távon nem fenntartható, a politikusok idővel rá kell majd jöjjenek, hogy a Krím valós helyzetének tudomásul nem vétele sehová nem vezet. “Egy népszavazás a legitimitás legmagasabb szintjét adja. Előbb vagy utóbb a nyugati politikusok is el kell ismerjék ezt.” – mondta.

http://www.hidfo.ru/2016/06/a-die-linke-tagja-elismeri-a-krim-felszigetet-oroszorszag-reszekent/