Srdjan Milic, Montenegró szocialista pártjának elnöke szerint a NATO jelenlegi terjeszkedésével új vasfüggönyt épít Európában.
Miután Montenegró 2015 decemberében meghívást kapott a NATO szervezetébe, több tízezer ember vonult utcára a fővárosban (valamint több nagyvárosban), és népszavazást követeltek a kérdésben. Májusban a Demokrata Front vezetője, Milan Knezevic orosz ajtóorgánumoknak adott több nyilatkozatot, és kijelentette, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 50%-a ellenzi a NATO-tagságot, ennek ellenére akarják a katonai tömböt kiterjeszteni országukra.
A szocialista párt elnöke tegnap azt mondta: “Montenegróra a legnagyobb veszélyt a NATO jelenti. A NATO úgynevezett bővítése valójában egy új vasfüggönyt hoz létre Európában, amelynek célja, hogy megakadályozza De Gaulles (volt francia elnök) 1959. november 23-án megfogalmazott jövőképének valóra válását. Ő azt mondta, Európa az Atlanti-óceántól az Urálig terjed, és ez a régió fogja meghatározni a világ sorsát.”
Vlagyimir Putyin orosz államfő szintén azt mondta, hogy a NATO teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Oroszország aggodalmait a katonai szövetség terjeszkedésével kapcsolatban.
“Valamilyen oknál fogva a NATO infrastruktúráját állandó jelleggel tovább kell terjeszteni és közelíteni az orosz határ felé. Ez nem egy tegnapi probléma. Ma épp Montenegrót fogadják be – de ki fenyegeti Montenegrót? Ez minden általunk megfogalmazott állásfoglalás teljes figyelmen kívül hagyását jelenti.” – mondta.
Az orosz államfő egyúttal emlékeztetett, hogy Washington egyoldalúan vonult ki a ballisztikus rakétarendszerek telepítését korlátozó ABM szerződésből, ami valós problémát jelent Oroszország és Európa számára. “Egy külső fenyegetésre, külső ellenségképre van szükségük – máskülönben miért lenne szükség a NATO működésére? Ha tovább folytatjuk ezt a logikát, eszkaláljuk a konfliktust és fokozott törekvéseket teszünk egymás fenyegetésére, egy nap újra beköszönt a hidegháború. Nekünk azonban teljesen más logikánk van, ami az együttműködést és a kompromisszumra törekvést célozza.”
Májusban a NATO külügyminiszterei elfogadták Montenegró csatlakozási protokollját, amely megfigyelői státuszt adott a balkáni országnak, a katonai szövetség találkozóira vonatkozóan. Montenegró megkapja a teljes jogú NATO-tagságot, miután ezt a protokollt a NATO mind a 28 tagállama ratifikálta.
Oroszország külügyminisztériuma azonban figyelmeztetett, hogy Montenegró NATO-csatlakozása negatív hatást gyakorol majd az eurázsiai és euro-atlanti biztonsági helyzetre, valamint az Oroszország és a NATO közti kapcsolatokra.
A NATO 2014 óta fokozza katonai jelenlétét Európában, amihez ürügyként azon vádakat használja, mely szerint Oroszország beavatkozott az ukrán konfliktusba. Az ukrajnai orosz többségű megyék függetlenségi törekvését azonban a Kijevben puccsal hatalomra jutott atlantista kormány provokálta ki, azáltal, hogy eltörölte a kisebbségek nyelvhasználatát garantáló nyelvtörvényt. Számos ukrán megye esetében ez a többségi lakosság anyanyelvének törvényen kívül helyezését jelentette.


http://www.hidfo.ru/2016/06/a-szocialistak-szerint-a-nato-uj-vasfuggonyt-epit-europaban/