Élesedett a verseny a kilépéspárti és az uniópárti kampány közt, de a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint továbbra is elhagynák az Európai Uniót a britek. 43 évi uniós tagságtól készek megválni, amit egy EU-párti politikus meggyilkolása sem tudott visszájára fordítani.
A Financial Times “Brexit poll” számlálója tegnap jelezte, hogy a kilépést támogatók aránya 46%-ra csökkent a 47-ről, az uniós tagság fenntartásának támogatottsága pedig jelenleg 44%-on áll. A Financial Times számlálója több tucatnyi közvélemény-kutató intézet méréseinek eredményeit összesíti, így ebben az adatban az Ipsos MORI, YouGov, Survation és BMG research mérései egyaránt benne vannak.
A kilépés támogatottsága június elején nőtt meg jelentős mértékben, amit szakértők akkor azzal magyaráztak, hogy a kilépéspárti kampány nagyobb hatással van a bizonytalan szavazókra, mint az uniós tagságot népszerűsítő politikusok nyilatkozatai. Ekkor az EU-párti kampány támogatottsága alig 40%-on állt.
Az uniós tagság támogatottsága azt követően nőtt meg újra, hogy meggyilkolták a Munkáspárt egy tagját, Jo Cox-ot, aki a kilépés mellett kampányolt. Az elkövető a bíróságon nyilvánosan kijelentette, hogy “halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának”, ezzel hozzájárulva az uniós tagság támogatottságának enyhe visszaerősödéséhez. Jo Cox meggyilkolásával az elkövető (vagy megbízói) összemosták a kilépési kampányt a jobboldali extrémizmussal és terrorizmussal. Ennek ellenére a kilépés továbbra is nagyobb támogatottsággal bír, mint az EU-tagság fenntartása.
http://www.hidfo.ru/2016/06/43-ev-unios-tagsagot-dobnanak-ki-a-britek/



A
terrorizmusra hivatkozva korlátoznák a demokráciát

Mintegy 43000 fő írt alá egy petíciót, ami támogatja az Egyesült Királyság Európai Uniós tagságát, és követeli, hogy mondják le a június 23-ra kiírt referendumot.
A brit kormánynak címzett petíciót a parlament weboldalán hozták nyilvánosságra. Amennyiben összegyűlik százezer aláírás, az országgyűlés vitát kell tartson arról, hogy lemondják-e a referendumot. A The Independent brit napilap szerint a petíció azt követően jelent meg, hogy csütörtökön meggyilkolták Jo Cox-ot, a Munkáspárt képviselőjét. Szombaton egy nap leforgása alatt húszezer aláírás gyűlt össze – a lap szerint így valószínű, hogy éppen a népszavazás napja előtt összegyűlik a kérdéses százezer.
Jo Cox csütörtökön vált gyilkosság áldozatává egy nyilvános helyen, miután egy megszokott választókerületi rendezvényen vett részt. Az elkövető nyíltan beszélt arról, hogy azért ölte meg a politikust, mert támogatta az Európai Uniós tagságot. Az EU-tagság támogatottsága ennek hatására 1%-kal emelkedett.http://www.hidfo.ru/2016/06/a-terrorizmusra-hivatkozva-korlatoznak-a-demokraciat/



Johnson:
vissza kell venni a demokráciát Brüsszel kezéből

Boris Johnson, London volt polgármestere vasárnap azt mondta, az uniós tagságról tartandó referendum az egyetlen lehetőség arra, hogy a britek visszavegyék Brüsszel kezéből a demokráciát. Az Európai Uniót ugyanis olyan személyek irányítják, akiket senki nem választott meg.
Johnson a Sun napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy olyan lehetőség, amilyet a britek a június 23-i referendummal kapnak, egy életben csak egyszer adódik: lehetőséget arra, hogy visszavegyék a demokráciát az Európai Uniótól, aminek vezetőit senki nem választotta meg, antidemokratikusan kormányoznak és számonkérhetetlenek. Johnson az Európai Uniót egy megreformálatlan, elavult képződménynek nevezte, valamint kijelentette, hogy Európa újjászervezéséről az emberek népszavazásokkal kell döntsenek.
A konzervatív politikus szerint a brit kilépés nem csak az Egyesült Királyságra vonatkozik, hanem hozzájárul a demokrácia fennmaradásához egész Európában, és ez nem katasztrófa, hanem egy olyan pozitív történés, ami korszakokon át visszaköszön majd.
Johnson az interjú során egy rövidtávú jövőképet is felvázolt. Az elmondottak szerint az EU-ból kilépés után az Egyesült Királyság függetlenítené magát az Európai Közösségek Bíróságának fennhatósága alól, majd – többek között – visszakövetelné a közös uniós kasszába befizetett éves hozzájárulást, újra ellenőrzés alá vonná az országhatárokat és a menekültügyi rendszert.

http://www.hidfo.ru/2016/06/johnson-vissza-kell-venni-a-demokraciat-brusszel-kezebol/



Gyilkosság miatt csökkent az EU-ból kilépés támogatottsága

Vasárnap tovább csökkent a “Brexit” támogatottsága, ezzel kiegyenlítődni látszik az Európai Unióból kilépést és a maradást támogató szavazatok aránya. A legújabb közvélemény-kutatások szerint a kilépési kampány elveszítette határozott előnyét.
A Financial Times összesítése szerint vasárnap estére a kilépést támogatók aránya 46%-ról 44-re csökkent. Az uniós tagság támogatottsága a hétvége folyamán változatlan maradt, így mind a kilépés, mind pedig a tagság fenntartásának támogatottsága jelenleg 44%-on áll. A Financial Times összesítése több tucatnyi közvélemény-kutató intézet adatait összesíti, ezáltal kiegyensúlyozhatja az egyes mérések közti eltéréseket. Az adatokba beletartoznak többek között az Ipsos MORI, a YouGov, a Survation és a BMG Research méréseinek eredményei.
Június elején nagy mértékben megnőtt a kilépés támogatottsága, ami főként annak volt köszönhető, hogy a kilépéspárti kampány sikeresen szólította meg a bizonytalan szavazókat. Ez a trend akkor tört meg, amikor csütörtökön gyilkosság áldozatává vált egy képviselő – Jo Cox -, aki az uniós tagság fenntartását támogatta.
Jo Cox gyilkosság helyszíne hidfo.ru
A tett színhelye (további fotók elérhetőek a fenti képre kattintva)
Az elkövető nyilatkozatát – miszerint az uniós tagság támogatása miatt ölte meg a képviselőt – valamennyi brit sajtóorgánum közvetítette, így az Európai Unióból kilépést támogatók aránya csökkenni kezdett. A gyilkosság ügye összemosta az EU-tagságot ellenző erőket a terrorizmussal és extrémizmussal, ezáltal mesterségesen a tagság fenntartása irányába befolyásolva a közvéleményt.

http://www.hidfo.ru/2016/06/gyilkossag-miatt-csokkent-a-brit-kilepes-tamogatottsaga/



Farage:
kilépünk vagy nem, az EU-nak befellegzett

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségpártjának vezetője szerint az Európai Unió sorsa akkor is megpecsételődött, ha június 23-án a választók az uniós tagság megtartása mellett döntenek; egy ilyen eredmény csak azt jelentené, hogy nem a britek lesznek az elsők, akik kilépnek.
A UKIP vezetőjét hétfőn újságírók arról kérdezték, szerinte milyen jövő vár az Európai Unióra, ha az Egyesült Királyság mégsem lép ki. A politikus azt felelte;
“ha ezt a kezdeményezést elutasítják, akkor nem mi leszünk az elsők, akik kilépnek az Európai Unióból… Ebben az esetben a dánok, svédek, vagy a hollandok megelőznek minket. Higgyék el, ennek a projektnek befellegzett”
– mondta. Farage hozzátette, ő továbbra is reméli, hogy a választók június 23-án úgy döntenek majd, hogy véget vetnek az Egyesült Királyság uniós tagságának.
A kilépést támogatók aránya június elején ugrott meg nagy mértékben, és a “Brexit” támogatottsága stabil többséghez jutott. Ennek hatására a kormány gyors ellenlépések megtételére szánta el magát; június 15-én a The Guardian kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány újabb engedményeket akar kiharcolni az Európai Unióban a személyek szabad mozgásával kapcsolatban, és várhatóan még a referendum előtti napokban tenni fog erre vonatkozó hivatalos bejelentést. Ennek célja bevallottan az lenne, hogy az utolsó pillanatban meggyőzze az embereket; adjanak még egy esélyt az Európai Uniónak.
Egy nappal később a nyílt utcán brutális gyilkosság áldozatává vált egy EU-párti politikus. A merénylő később nyíltan kijelentette; azért ölte meg a képviselőt, mert az támogatta az uniós tagság fenntartását. Ennek hatására, a kilépést és az uniós tagság fenntartását támogatók aránya alig több mint három nap alatt kiegyenlítődött. Farage nyilatkozata szintén arra utal; elképzelhetőnek tartja, hogy az uniópárti politikus meggyilkolása miatt minimális különbséggel többségbe juthatnak az EU-pártiak.

http://www.hidfo.ru/2016/06/farage-kilepunk-vagy-nem-az-eu-nak-befellegzett/