Ursula von der Leyen hidfo.ru
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter bejelentette a német fegyveres erők kibővítésének tervezetét, mert “nem várhatjuk el másoktól, hogy megoldják a biztonsági problémáinkat.”
A védelmi miniszter szerint a német katonai erő megnövekedése pozitív tényező lesz Európa biztonságának garantálása szempontjából. A kedden, Ursula von der Leyen által bejelentett tervezet 1990. óta az első olyan program, ami Németország fegyveres erőinek bővítését irányozza elő. “Megváltozott a biztonsági környezet, ami az európai fegyveres erőktől gyors reagálást és nagyobb erőt követel meg. Újra be kell fektessünk a védelmi iparba, egy kollektív, lépésről-lépésre megközelítés részeként. Többé nem támaszkodhatunk másokra a saját biztonsági problémáink megoldása terén.”
Németország hagyományos katonai személyzetét ennek keretében 2023-ig további 14300 fővel bővítik, amibe beletartozik majd 4400 civil specialista és IT-szakember. A miniszter elmondása szerint ez elsősorban olyan hiányosságok pótlását célozza, amivel az európai országoknak nap mint nap szembesülniük kell a kiber- és információs biztonság terén, valamint a haditengerészet és különleges erők kötelékében. “Európai nemzetként a NATO és az Európai Unió keretein belül egyaránt felelősséget kell vállalnunk. Hollandia szintén támogatja ezt a törekvésünket.” – mondta.
Tavaly decemberben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy egységes európai hadsereg létrehozására tett felhívást, valamint felszólította az európai országokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. A politikus szerint a migrációs válság rámutatott arra, hogy Európa meg kell védje magát, kiterjedtebb közös szerepvállalásokra van szükség a kontinenst érintő problémák kezelése terén. Schäuble a Bild am Sonntagnak nyilatkozva kijelentette, hogy a tagállamok védelmi kiadásaikat a közös kezdeményezések finanszírozására kellene fordítsák, és az Európai Uniónak egy európai hadseregre van szüksége ahelyett, hogy 28 különálló ország rendezetlen módon próbálná kezelni a globális problémákat.
Az utóbbi hónapok során az európai fegyveres erők növelésének irányába mutató, további ösztönöző tényezőként jelent meg, hogy Donald Trump, az amerikai republikánus párt elnökjelölt-várományosa immár nyíltan azzal kampányolt, hogy az Egyesült Államok többé nem vállalhatja magára “Európa megvédését”, hiszen ez elsősorban az amerikai adófizetőknek jelent terhet, miközben az amerikai hadsereg olyan országok védelméről gondoskodik, melyek saját magukat képtelenek megvédeni. Ennek a kampánynak realitásaira reflektálhat a német védelmi miniszter kijelentése, miszerint “többé nem támaszkodhatunk másokra a saját biztonsági problémáink megoldása terén”.

http://www.hidfo.ru/2016/05/nemetorszag-az-usa-nelkul-garantalna-europa-biztonsagat/