Eurázsiai Gazdasági Unió hidfo.ru
Tatjána Valovaja, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság integrációért felelős orosz minisztere csütörtökön azt mondta, nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió egyetlen közös fizetőeszközt vezetne be.
Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság megvizsgálta az Európai Unió tapasztalatait a közös fizetőeszközzel kapcsolatban, és ezeket a tapasztalatokat figyelembe veszik az Eurázsiai Gazdasági Unióra vonatkozóan. A miniszter elmondása szerint, mielőtt a szervezet közös fizetőeszköz bevezetésének lehetőségével foglalkozna, először egy magas szinten integrált közös piacra van szüksége, amit 2025-ig fognak megvalósítani. “Addig azonban nem látom semmi szükségét annak, hogy közös fizetőeszközt vezessünk be.”
Valovaja azt mondta, jelenleg nincsenek folyamatban tárgyalások az Eurázsiai Gazdasági Unió további bővítésével kapcsolatban, de a szervezet nyitott a csatlakozási tárgyalások lehetőségére.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015-ben kezdte meg működését, jelenlegi tagállamai Oroszország, Kazahsztán, Belorusszia, Örményország és Kirgizisztán.

http://www.hidfo.ru/2016/05/egyelore-nem-tervezi-kozos-fizetoeszkoz-bevezeteset-az-eurazsiai-unio/