Dánia meghosszabbította a határőrizetet Németország irányába; ezúttal június 2.-ig van érvényben a kezdetben átmeneti jelleggel hozott intézkedés.
A bevándorlásügyi és integrációs miniszter elmondása szerint továbbra is “rendkívüli” migránsáradatot tapasztalnak ezen a határszakaszon, emiatt hosszabbították meg június 2.-ig a határzárat. Eredetileg január 4.-én hozták meg ezt az intézkedést átmeneti jelleggel, azt követően, hogy Svédország is ellenőrzést vezetett be a dán határon. A dán miniszter most azt mondja, két tényező miatt hosszabbítják az ellenőrzést: egyrészt, mert Svédország továbbra is ellenőrzést működtet, emiatt a Dániába belépő migránsok nem tudják északi irányba elhagyni az országot. Másrészt, mert “történelmi magaslatokba” emelkedett az érkező migránsok száma, akik így a svéd határvédelem miatt mind Dániában rekedhetnek. Inger Stojberg bevándorlásügyi miniszter úgy fogalmazott:
“A migránsok ilyen mértékű felhalmozódása veszélyezteti a közrendet és Dánia nemzetbiztonságát, amit komolyan kell vennünk.”
Dánia eddig hat alkalommal hosszabbította meg a határellenőrzést, legutóbb április 3.-án. A kormány a schengeni övezet szabályozására hivatkozott, ami lehetővé teszi, hogy egy tagállam átmeneti határellenőrzést működtessen, ha komoly veszély fenyegeti a közrendet vagy a nemzetbiztonságot.

http://www.hidfo.ru/2016/05/dania-fenntartja-a-hatarellenorzest-nemetorszag-fele/