brit védelmi minisztérium hidfo.ru
Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma tagadja azokat a vasárnapi jelentéseket, melyek szerint folyamatban van az Európai Unió saját hadseregének létrehozása.
Korábban brit sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy az Egyesült Királyság területén olyan hadgyakorlatok zajlanak, melyek az Európai Unió egységes hadserege létrehozásának egy lépcsőfokát jelentik. A védelmi minisztérium azonban tagadja, hogy ilyen előkészületek lennének folyamatban. A hivatal honlapján megjelent közleményben kijelentették, hogy a kormány nem támogatná a részvételt egy egységes európai hadseregben, és vétójogával élne, amennyiben az Európai Unió létre akarna hozni egy a tagállamok saját fegyveres erőit háttérbe szorító katonai struktúrát. A közlemény szerint egy egységes európai hadsereg létrehozása “a tagállamok nemzeti hadseregeinek aláásását” jelentené.
A védelmi minisztérium közleményében az áll, hogy “rutin gyakorlatok” zajlanak, melyeket eddig is rendszeresen megtartottak az Egyesült Királyság területén, korábban 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonban márciusban javasolta, hogy az Európai Unió saját hadsereget hozzon létre, amivel az EU így önálló válaszokat tudna adni az esetleges biztonsági kihívásokra. Később Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is kijelentette; Európa több nem hagyatkozhat másokra a saját biztonsági problémáinak megoldása terén.

http://www.hidfo.ru/2016/05/a-britek-nem-tamogatjak-a-kozos-europai-hadsereg-letrehozasat/