Angela Merkel megnyitotta a határokat és kétmillió bevándorlót beengedett anélkül, hogy arról a nép véleményét kikérte volna. Az ellenzék szerint ezzel nem csak Németországban okozott társadalmi feszültségeket, de megsemmisíti az európai szolidaritást, és visszatereli Európát az erős nemzetállamok korszakába.
Az Alternatíva Németországnak párt vezetője, Frauke Petry szerint a muszlimok tömeges bevándorlása nemcsak megváltoztatja az európai kultúrát, de “megsemmisíti az európai szolidaritást is”.
“Németország jelenlegi migrációs politikája megsemmisíti az európai szolidaritást, és a nemzetállam gondolatához visszatérés a brüsszeli központosítási törekvésekre adott természetes válaszként jelentkezik minden európai országban.”
Angela Merkel a nyár folyamán egyértelműen kijelentette, hogy Németország befogad minden szíriai menekültet, ami valóságos népvándorlást indított meg többek között Szíriából, Afganisztánból és Irakból. Ugyanakkor Németországban a menekültek befogadása egyszerre vált gazdasági teherré és társadalmi feszültségek forrásává. Merkel a helyi kormányok tiltakozása ellenére nem volt hajlandó maximális keretet meghatározni arra vonatkozóan, hogy idén hány menekültet fogadjon be Németország, ami Bajorországban egyre nagyobb problémák forrásává válik, mióta Horst Seehofer kormánya maga kell megbirkózzon a migránsáradat hétköznapi következményeivel.
Az AfD vezetője a Der Spiegel napilapnak adott nyilatkozatában azt mondta, az elmúlt évtizedek során nem sikerült ideológiamentesen tárgyalni a bevándorlás kérdéskörét, és a német vezetők egy része ma azt gondolja, hogy mások véleményének tiszteletben tartásából egyenesen következik a bevándorlás támogatása. Ez a hozzáállás azonban szintén ideológia alapú, ami lehetetlenné teszi, hogy a bevándorlás gazdasági és társadalmi következményeiről érdemi vita vegye kezdetét, miközben egyértelmű, hogy gazdasági és társadalmi viszonylatban egyaránt óriási terheket jelent a migráció.
“Egy dolog egyértelmű; ennyi muszlim bevándorlása végleg megváltoztatja a kultúránkat. Ha egy ilyen változásról döntés is születne, az demokratikus módon kell történjen, a többség akaratából. Merkel azonban megnyitotta a határokat és mindenkit beengedett, anélkül, hogy arról a nép véleményét kikérte volna.”

http://www.hidfo.ru/2016/04/felszamolna-az-europai-szolidaritast-angela-merkel-politikaja/