Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének számos pozitív hatása lehet: többek között újra ellenőrzés alá vonhatják saját hírszerző szolgálataikat, és képessé válnak arra, hogy meg tudják védeni az ország határait.
Michael Gove brit igazságügyi miniszter elsősorban nem a gazdasági veszteségeket tartja szem előtt, amikor az Európai Unióból kilépés következményeit mérlegeli: a The Guardian szerint a miniszter ma egyértelműen az unióból kilépés pozitív hatásai mellett érvelt. A kilépés pozitív következményeiként pedig elsősorban azon állami jogkörök visszaszerzését említette, melyeket az Európai Unió lépésenként megvont a tagállamoktól.
“Az Európai Bíróság ma megszabhatja, hogyan alakítsuk a menekültügyi szabályozást. Előírhatja, hogy a hírszerző szolgálataink hogyan figyeljék meg a potenciális terroristákat, és kit szabad kiutasítanunk az országból. Ha a kilépésre szavazunk, visszakapjuk az ellenőrzést.”
Gove azt is hozzátette, hogy a “brexit” áldásos következménye lenne az országhatárok feletti ellenőrzés visszaszerzése is, amit az Európai Unió szintén megvont a tagállamoktól. Ehelyett gyakran egymásnak is ellent mondó nemzetközi egyezmények szabályozzák a határellenőrzést, és a tagállamok keze meg van kötve abban a tekintetben, ha maguk akarják eldönteni, kit engedjenek be az országba és kit nem.
A britek június 23.-án tartanak népszavazást az uniós tagságról. A referendum kimenetelét egyrészt nagyban befolyásolja a migrációs válság – ami az EU elhagyásának megszavazására ösztönzi az embereket -, ugyanakkor David Cameron februárban megállapodásra jutott a tagállamokkal annak kapcsán, hogy országa számos mentességet kapjon a további integráció alól, – ami az uniós tagság fenntartása irányába hathat.


http://www.hidfo.ru/2016/04/brit-miniszter-az-europai-uniobol-kilepesnek-szamos-pozitiv-hatasa-van/