Elhalasztották az Európai Unió vezetőinek június 23-24.-re tervezett csúcstalálkozóját; a rendezvény egybeesett volna a brit kilépési referendummal, emiatt csak napokkal az eredmények kihirdetése után kerül megtartásra.
Az Európai Tanács elnökének szóvivője pénteken közölte, hogy öt nappal került elhalasztásra a csúcstalálkozó, amelyen a migrációs válság, az európai biztonságpolitika alakulása, és az Oroszország elleni szankciók kérdésköre lettek volna a fő témák. A találkozó így június 28-29.-én kerül megrendezésre.
Az Egyesült Királyságban június 23.-án tartanak népszavazást arról, hogy tagjai maradjanak-e az Európai Uniónak. Februárban David Cameron megegyezésre jutott a tagállamokkal, amiben bebiztosította az ország különleges státuszát az EU-ban, ezáltal valószínűbbé téve, hogy a lakosság relatív többsége megszavazza az uniós tagság fenntartását.
A június 23.-i csúcstalálkozó elhalasztásáról azt követően született döntés, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott egy dokumentumot, miszerint a Nemzetközi Valutaalap annak lehetőségével számol, hogy a brit kilépési referendum egybeeshet egy újabb görög válság tetőzésével, emiatt megbénulhat az Európai Unió döntéshozatala.
A kiszivárogtató egy az IMF vezetői közt március 19.-én lezajlott beszélgetésről adott információkat. Ennek során Poul Thomsen, az IMF európai hivatalának vezetője, és Delia Velculescu, az IMF görögországi missziójának vezetője beszélt arról, hogy a két válsághelyzet valószínűleg egybeesik, és az EU két jelentős eseménnyel egy időben kell megbirkózzon. Az elhangzottak alapján azonban a június 28.-án kezdődő csúcstalálkozóra a brit kilépési referendum eredményeinek ismeretében kerülhet sor.

http://www.hidfo.ru/2016/04/a-brit-referendum-miatt-halasztottak-el-az-unios-csucstalalkozot/