Az Amerikai Egyesült Államok arra használja a Szíriában öt évi háború után elért fegyvernyugvást, hogy újra felépítsen egy mesterséges, külföldről vezérelt fegyveres ellenzéket.
Lloyd Austin tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős parancsnokságának (Centcom) vezetője kedden nyilvánosan bejelentette, hogy újraindítják a szíriai “mérsékelt lázadók” kiképzését. A mintegy 500 millió dollár kezdeti forrásból működtetett program keretén belül kiképeznek és felfegyvereznek szíriai ellenzéki csoportokat, a hivatalos indoklás szerint annak érdekében, hogy azok harcoljanak a terroristák ellen. Austin szerint az új programban kevesebb embert toboroznak, de kiképzésük alaposabb lesz, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a “minőségre”.
Ahogy korábban az amerikai légierő bombázásaihoz, az Egyesült Államok a “terroristák ellen harcoló” “mérsékelt ellenzék” kiképzéséhez sem kapott engedélyt Szíria legitim kormányától. Az USA kormányellenes fegyveres csoportokat képez ki és fegyverez fel, ami a nyugati országok kettős mércéjét is nyilvánvalóvá teszi: Kelet-Európában – és Európa más országaiban – minden bizonnyal nem a “mérsékelt ellenzék” jelzővel illetnének az állam ellen fegyveres harcot folytató csoportokat. Ehelyett azonnal terrorszervezetté nyilvánítanák az ilyen tömörüléseket. Amit belföldön terroristának minősítenének, azt Szíriában támogatják: a nyugati országok nem tiltakoznak az amerikai kiképzési program újraindítása ellen, és ezzel államellenes fegyveres harcot folytató terrorszervezeteket legitimálnak.
Február végén Alastair Crooke, az Európai Unió volt külpolitikai tanácsadója – volt MI6 ügynök – arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűzszünet nem jelenti a szíriai háború végét, mert az USA, Törökország és Szaúd-Arábia arra fogja használni a fegyvernyugvás időszakét, hogy újjászervezze Szíriában működtetett proxy-szervezeteit – a háború folytatására kell számítani azon a ponton, ahol az említett országok kellő mértékben újjászervezték az irányításuk alatt álló fegyveres csoportokat. Kijelentését alátámasztotta, hogy a szíriai tűzszünetről folytatott tárgyalásokat John Kerry amerikai külügyminiszter kezdeményezte – miután a kormányerők az orosz légierő segítségével egy heteken át tartó sikerszérián keresztül közel jutottak az ország stabilizálásához és a lázadó erők teljes felszámolásához.


http://www.hidfo.ru/2016/03/tuzszunet-az-usa-ujrainditja-a-sziriai-terrorszervezetek-kikepzeset/