2016. március 9., szerda

Már a Monopoly is készpénz nélküli – A vonalkódok a játékosokat és a tranzakciókat is nyomonkövetik

Monopoly-Ultimate-Banking

Amikor a korábban összeesküvésnek számító elméletek a popkultúra részévé válnak, rájövünk, hogy egy új valóságot igyekeznek létrehozni a szemünk előtt. Ennek részeként a világ 5. legnépszerűbb játéka is alkalmazkodik a készülő készpénz nélküli társadalomhoz.
A készpénz elleni háború számos fronton folyik a való világban, a készpénzre kivetett negatív kamattól, a nagycímletű bankjegyek bevonásán vagy a „gyanús készpénzforgalom” jelentésére bevezetett űrlapokon át egészen a nagy összegű készpénzes tranzakciók betiltásáig.
Talán arra számítva, hogy a mai gyerekek esetleg hamarosan már azt sem fogják tudni, hogy hogyan kell készpénzt használni vagy esetleg gondolkodásuk átprogramozását akarván felgyorsítani, a Monopoly társasjáték, nevéhez hűen, az új verzióval is a központi bankokra jellemző széleskörű megfigyelést és mindenre kiterjedő pénzfelügyeletet népszerűsíti.
Az új verzió, igen találóan, Ultimate Banking néven fut, amit talán „végső” vagy „totális” bankolásként lehetne fordítani.
A Monopoly mindig is a dominanciáról szólt, amit ingatlanok meg- illetve felvásárlásával, kényszer bérleti díjak beszedésével és az ellenfél csődbe juttatásával lehet elérni, míg végül a nyertes a virtuális gazdaság teljes egésze felett megszerzi a hatalmat.
A játék több mint 100 éves múltja és az a tény, hogy több mint 100 országban és csaknem 40 nyelven jelent már meg, mutatja komoly társadalomformáló erejét.
A játék első digitális változata 2005 után jelent meg, amikor a készpénzt Visa bankkártyák váltották fel. A modernizáció következő lépéseként az ismert bábuk, például a hajó vagy a talicska helyére a lapostévé, a Segway és az űrhajó került. Végső simításként egy új, teljesen digitális bankrendszert kapott a játék, aminek segítségével nyomon lehet követni a játékosok anyagi helyzetét, egyúttal ellehetetlenítve a játékosok közötti, közös megegyezésen alapuló boltolást vagy a számok felülbírálását.
A legújabb változat ezen is túltesz egy lépéssel, tökéletes összhangban a társadalomban megfigyelhető, felülről támogatott változásokkal, a teljesen készpénznélküli valóság megvalósulását vetítve előre, amiben a teljes kontrollt és megfigyelést már nem is tagadják, sőt egyenesen kívánatosnak és szükségszerűnek mutatják be.
A lassabb, manuális adatbevitel helyett mostantól minden ingatlankártya leolvasható vonalkóddal van ellátva, aminek értékét leolvasás után automatikusan levonják a vásárló pénzéből. Ugyanez a helyzet a bérleti díjakkal. Minden vonalkódok alapján működik, a levonás pedig automatikus. Ily módon a játék nemcsak a tranzakciókat, de a játékosokat is integrálja a központi adatbázisba.
A régimódi módszereket kedvelők persze választhatják a Monopoly hagyományos változatát, de a trendeket látva, nagyon valószínű, hogy hamarosan eltűnik a polcokról. Azon se lepődjünk meg, ha a következő verzió „Biometrikus Bankolás” néven fut majd. Vagy nem ennek a térnyerését látjuk odakint? Nem lenne sokkal gyorsabb és kényelmesebb? Hiszen a Google pénztárca is hamarosan tartalmazni fogja ezt a funkciót. Azonkívül ki tudja, hogy meddig fogják tudni a fiatalok, hogy egyáltalán mi az a bankkártya?
Monopoly_2016
Forrás: Activist Post
http://idokjelei.hu/2016/03/mar-a-monopoly-is-keszpenz-nelkuli-a-vonalkodok-a-jatekosokat-es-a-tranzakciokat-is-nyomonkovetik/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése