Annak ellenére, hogy Törökország felvásárolja a terrorszervezetek által illegálisan kitermelt olajat, az Európai Unió tárgyalásokat folytat és megállapodásokat köt Ankarával. Német politikusok szerint az EU ezzel saját értékeit árulja el, és felad mindent, aminek zászlaja alatt eddig összetartotta az európai országokat.
Sevim Dağdelen, török származású német politikus, a Die Linke képviselője a Russia Today hírügynökségnek adott interjú során úgy fogalmazott; az Európai Unió morális hanyatláson megy keresztül – annak érdekében, hogy megkapja Törökország segítségét a migrációs válság során, az Európai Unió figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Törökország támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Sőt, mi több, az EU készen áll arra, hogy előkészítse Ankara uniós csatlakozását, miközben tisztában van azzal, hogy Törökország olajat vásárol a terroristáktól.
“Ez az Európai Unió erkölcsi csődjének jele. Az EU elveszítette értékeit. Emiatt nem lehet komolyan venni a csatlakozási tárgyalásokat. A menekültekkel kapcsolatos felelősség átruházásával egy olyan bűnözőre mint Erdogan, az EU teljes arcvesztést szenvedett. Elsősorban Erdogan okolható a menekültválságért.”
A politikus szerint az Európai Unió azáltal, hogy Erdogan oldalára állt, elárult mindent, ami az európai értékeket szimbolizálta. Dağdelen ugyanakkor azt mondta, az Európában jelentkező terrorfenyegetés nem köthető a menekültek számának növekedéséhez.
“A terrorveszély fokozódásának oka, hogy az elmúlt 15 év során lebombázták Afganisztánt, Líbiát, Irakot. A beavatkozások a terrorizmus ellen irányultak, de ehelyett még intenzívebbé tették azt. Ennek eredményeként a terrorfenyegetés már Európában is megjelent.”
Dağdelen a lapnak nyilatkozva azt mondta, a terroristák nem hajókon és a Földközi-tengeren keresztül érik el Európát, mert az ellenőrzés hiánya miatt ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb módon, repülőgépen üzleti járattal is berepülhetnek Európába. A politikus ennek kapcsán kifejtette, hogy elsősorban a dzsihádistákat támogató országok felelősek a menekültválságért; Törökország fegyvereket szállít Szíriába, támogatja a terroristák beszivárgását, emellett már a határon túlról is ágyúzza a szíriai kurdok lakta településeket, így a menekülthullámokkal már kurdok is nagyobb számban érkeznek. Dağdelen emlékeztetett, hogy nemrég egy kétezer kurd menekültet szállító hajót fogtak el a Földközi-tengeren, ami annak bizonyítéka, hogy Erdogan háborút folytat a kurd lakosság ellen.
  • Törökország, miközben vízummentességet akar szerezni a schengeni övezet országaiba, elűzi otthonaikból a kurdokat, így az Európai Unió az Ankarával kötött megállapodással gyakorlatilag magára vállalja az Erdogan-rezsim által folytatott etnikai tisztogatás következményeit. Amint az erre vonatkozó, újabb egyezmények megköttetnek, a török állam által üldözött kisebbségek vízummentesen fognak özönleni az Európai Unióba; Törökország uniós csatlakozása esetén ez 15 millió potenciális kurdisztáni menekültet jelent, akik az üldöztetés elől menekülve, török állampolgárként szabadon beutazhatnának Európába.
http://www.hidfo.ru/2016/03/nemet-politikus-elsosorban-erdogan-okolhato-a-menekultvalsagert/