A Brüsszelben történt terrortámadást követően a politikai elemzők annak esélyeit latolgatják, hogy az immár rendszeressé váló esetek milyen hatást gyakorolnak majd Európa jövőjére. A Stratfor elemzői szerint a terrorfenyegetés mindennapossá válik, a támadássorozat az Európai Unió alapjait rengetheti meg.
A globális elemzőintézet értékelése szerint első lépésben a nemzeti határellenőrzés teljes visszaállítása várható szerte az Európai Unióban, ami immár nem átmeneti jelleggel történik, hanem egy állandó megoldás részeként. Az utóbbi három, nagy visszhangot kiváltó támadás utólagos elemzése során bebizonyosodott; a merényletek kitervelőit annak okán nem sikerült időben elfogni, hogy szabadon mozoghattak a tagállamok közt, miközben a különböző országok hatóságai közt nem volt megfelelő koordináció a keresett személyek elfogására vonatkozóan.
“A schengeni egyezményre 2015. eleje óta, a migrációs válság kezdetétől össztűz zúdul. A Párizsban történtek csak tovább fokozták az ellentmondásos helyzet körüli feszültséget, mert az elkövetők szabadon mozoghattak Belgium és Franciaország közt, anélkül, hogy erről a hatóságok tudomást szerezhettek volna. Következésképp, Franciaország és más országok egyaránt lépéseket tettek a határellenőrzés fokozására.”
A Stratfor szakértője szerint a terrortámadások hatására az iszlámmal és a muszlimokkal szembeni ellenérzések is fokozódtak Európa-szerte, ami immár nem pusztán belső társadalmi feszültségeket jelent, hanem elgáncsolhatja a bevándorlás terén Törökországgal folytatott együttműködést, és a török vízummentességet, illetve Törökország uniós csatlakozását. Ennek okán elmondható, hogy a terrortámadások az Európai Unió további bővítése elé is akadályt állítottak.
A merényletsorozat következményeként – az elemzés szerint – az egész kontinensen a nacionalista pártok nagy mértékű megerősödése várható, a politikai fősodor pártjai pedig egyre fokozódó nyomás alá kerülnek a szélsőjobboldali riválisok részéről, mert a többségi lakossági támogatás a centrista pártok irányából a radikális jobboldal felé fog elmozdulni egész Európában. A Stratfor szerint ennek következményeként elkerülhetetlen, hogy a politikai fősodor pártjai a radikális jobboldaltól vegyenek át retorikai elemeket, és a radikális elvárásoknak megfelelő intézkedéseket hozzanak. Kiemelten említik, hogy Észak-Európában szintén ugyanez a tendencia várható, és ezekben az országokban már most is más országokhoz képest erős szélsőjobboldali mozgalmak működnek.
A Stratfor elemzése arra is rámutat, hogy a szélsőjobboldal megerősödése csak egy következmény a sok közül. A terrortámadások a brit kilépési törekvést is felerősítik, ami Európa-szerte hitelesítheti az Európai Unióból kilépést támogató pártok törekvéseit. Az értékelés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeressé váló terrortámadásoknak komoly gazdasági következményei is lesznek. Nyugat-Európában az emberek rendfenntartó erőkbe vetett bizalma megrendül, és a közrend megbomlásával egyre csökkenni fog bizonyos iparágak bevétele, mert az emberek idővel kerülni fogják a nagy forgalmat lebonyolító nyílt helyeket, mint pl. nyilvános kávézók, bevásárlóközpontok. A terrortámadások azonban nem csak a hazai fogyasztás csökkenéséhez vezetnek, hanem ugyanezen oknál fogva a turizmusban is visszaesést okozhatnak. A Stratfor szerint az európaiak fel kell készüljenek arra, hogy a terrorfenyegetés hosszú távon a mindennapok részévé válik.


http://www.hidfo.ru/2016/03/a-terrorfenyegetes-a-mindennapok-reszeve-valik/