Svédország “átmeneti” határellenőrzést vezet be az ország déli részén, hogy megkönnyítse a Dániából érkező bevándorlók tömegeinek ellenőrzését.
Morgan Johansson bevándorlásügyi miniszter november 5-én jelentette be, hogy a menedékkérelmek száma gyorsabban nő, mint ahogy a menedékkérelmek feldolgozásának folyamata zajlik. Az ország kapacitásai végéhez ért, többé nem képes feldolgozni annyi kérelmet, mint ahányan le akarnak telepedni Svédországban. A túlterhelés miatt a rendőrség és a migrációs hivatal javasolta a határellenőrzés visszaállítását, ami a schengeni övezet egy újabb belső határának lezárását jelenti.
A The Local információi szerint a hatóságok ma délben kezdték meg a személyazonosság ellenőrzését a Svédországot és Dániát összekötő Oresund hídon és a kisebb átkelőhelyeken. Az intézkedést egyelőre átmeneti jelleggel, 10 napos időtartamra hirdették meg, ami további 20 nappal kiterjeszthető.
A hídon áthaladó migránsok Svédország határához érve választhatnak, hogy visszatérnek származási országukba, vagy menedékkérelmet adnak be és megvárják annak elbírálását. A migrációs hivatal szerint év végéig összesen 190 ezer bevándorló érkezik Svédországba.
A schengeni övezet újabb belső határának lezárása annak köszönhető, hogy az Európai Unió máig képtelen volt ellenőrzés alá vonni saját határait. Civil szervezetek és az észak-atlanti katonai szövetség egyaránt nyomást gyakorolnak az uniós vezetőkre, hogy ne zárják le a schengeni övezet külső határait, és engedélyezzék a korlátlan bevándorlást.
A civil szervezetek ideológiai okokból, a NATO pedig egzisztenciális válsága okán nem engedi a görög határ lezárását. A szovjet veszély ellen létrehozott katonai szövetség létezése értelmét vesztette a Szovjetunió széthullását követően, emiatt a hidegháború után újabb biztonsági kockázatok kitermelésében vált érdekeltté, hogy saját létezését megindokolhassa. A migrációs válság fokozódása az észak-atlanti szövetségnek is érdeke, mert ezzel Európába importálja a terroristaveszélyt, ami lehetővé teszi a NATO számára, hogy rendfenntartó erőként újradefiniálja magát.


http://www.hidfo.ru/2015/11/svedorszag-is-visszaallitja-a-hatarellenorzest/