Egy német EP-képviselő szerint a NATO fontolóra kell vegye, hogy kizárja Törökországot az orosz gép lelövése miatt, az Európai Unióhoz csatlakozás lehetősége pedig végképp kizárt az incidens után.
Beatrix von Storch német EP-képviselő, az Alternatíva Németországnak párt vezető-helyettese kijelentette, hogy Törökország döntése – mely Szíria felett az orosz gép lelövéséhez vezetett – elfogadhatatlan, és az incidenst követően tarthatatlanná vált, hogy Angela Merkel szoros kapcsolatokat tartson fenn a török vezetőkkel.
Beatrix von Storch rámutatott, hogy Washingtonból – felső vezetői körökből – is olyan információk érkeznek, miszerint Törökország Szíria légterében lőtte le az orosz gépet. Ebben az esetben azonban Ankara lépése egy idegen ország elleni agressziónak minősül, és megkérdőjelezi Törökország jogosultságát a NATO-tagság fenntartására vonatkozóan.
A Freie Welt szerint a képviselő azt is hozzátette, hogy a török vezetők nyilvánvalóan túlreagálták a határ mentén jelen lévő gépek miatt kialakult helyzetet, ebben az esetben viszont a NATO vezetői el kell gondolkozzanak azon, hogy a jövőben képesek-e kontroll alatt tartani a meggondolatlan török vezetőket, akik provokatív jellegű lépéseikkel a szövetség egészét veszélybe sodorják.
A politikus kijelentette, hogy Törökország EU-csatlakozása az incidens után már nem megengedhető, mert abban az esetben az Európai Unió határos lenne Szíriával, Irakkal és Iránnal, miközben egy a három ország kormányaival ellenséges, háborús provokációt folytató politikai elit az Európai Unió egészét háborúba sodorná. Beatrix von Storch szerint a provokációk sorozata azt is szükségessé teszi, hogy Németország minél hamarabb az összes Patriot rendszert kivonja Törökországból.


http://www.hidfo.ru/2015/11/nemet-politikus-torokorszagot-ki-kell-zarni-a-nato-bol/