Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint konszenzusra lehet jutni a szíriai válság rendezése kapcsán, mert az Európai Unió és Oroszország érdekei megegyezőek.
Mogherini a Le Nouvel Observateur francia hetilapnak adott interjút, melyben kifejtette, hogy az Európai Unió a jövőben kiterjedtebb együttműködést folytat Oroszországgal a válsághelyzet rendezésében. Elmondása szerint Bassár el-Aszad személye kapcsán van még ellentét Moszkva és Brüsszel álláspontjai közt, de mindkét fél törekszik arra, hogy egy közös szövetséget hozzanak létre az ISIL elleni harc során. Mogherini hangsúlyozta, hogy nem fog az orosz érdekek védelmében nyilatkozni, de egyszer már sikeresen létrejött egy megállapodás Irán vonatkozásában, és az Európai Unió kész tárgyalóasztalhoz ülni Moszkvával, hogy a szíriai válságra is közös megoldást találjanak. A főképviselő kijelentette, hogy az Európai Unió és Oroszország közt érdekegyezés áll fenn, mindkét félnek érdeke a szíriai konfliktus minél hamarabbi lezárása, és az ország stabilizálása.
Mogherini elmondása szerint az Európai Unió számára elsősorban Szíria stabilitása és területi egysége fontos. A kijelentés arra utal, hogy az EU Szíriával kapcsolatos külpolitikájának prioritásai felcserélődtek, és mostanra nem Bassár el-Aszad hatalomból való eltávolítása az elsődleges cél, hanem – vélhetően a migrációs válság miatt – az ország területi egységének helyreállítása, és a stabilizálás. Ez egy jelentős fordulatnak mondható, tekintve, hogy az ország destabilizálásában az Európai Unió is részt vett; a migrációs válság előtt Bassár el-Aszad hatalomból való eltávolítása volt prioritás, aminek érdekében az EU a destabilizáláshoz is beleegyezését adta.
A főképviselő hangsúlyozta, hogy Oroszország a konfliktusövezet stabilizálásában érdekelt, és bár az ukrán válság továbbra sem megoldott, Moszkva konstruktív partnerként vett részt legalább három nemzetközi probléma rendezésében – legutóbb az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Mogherini Oroszországgal kapcsolatban már láthatóan nem az “orosz agresszió”, hanem a “konstruktív partner” kifejezést használja, ami arra utal, hogy az Európai Unió külpolitikája átalakulóban van, és a jövőben Oroszország válhat elsőszámú szövetségessé a válsághelyzetek rendezésében.
Dan de Luc, a Foreign Policy magazin elemzője október 18-án kijelentette; a közel-keleti helyzet alakulásával nyilvánvalóvá vált, hogy Washington legfontosabb szövetségesei elkezdtek Moszkva felé fordulni. De Luc értékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy a Közel-Kelet több országában is hatalmi átmenet történik a színfalak mögött, és az Egyesült Államok hagyományos szövetségesei – mint Katar, Szaúd-Arábia – már nem az amerikai külpolitikát tekintik elsődleges viszonyítási pontnak. A szerző szerint a világ országai felismerik, hogy az Egyesült Államok többé nem megkerülhetetlen tényező a világpolitikában, és a magas rangú vezetők “nem az amerikai elnöki hivatal ajtaján kopogtatnak”, hanem Moszkvával próbálnak megegyezésre jutni. Washington befolyásának csökkenésével nem csak a Közel-Kelet országai, de az Európai Unió külpolitikájában is jelentős változások fognak bekövetkezni.

http://www.hidfo.ru/2015/11/az-europai-unio-es-oroszorszag-erdekei-megegyezoek/