Németország a Törökországban állomásoztatott Patriot rakétarendszerek kivonását tervezi, amit várhatóan még 2015 vége előtt végrehajtanak. A döntést hetekkel azután jelentették be, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Patriot rendszerek felett.
A Spiegel Online szerint a német kormány még szombaton tájékoztatja a parlamentet a kialakult helyzetről. A Patriot rendszerek kivonásáról hozott döntést végleges, emellett kivonnak 260 német katonát a török-szír határról. Ez a 2012-ben kezdett misszió közel kétharmada, és a visszavonást arra hivatkozva lépik meg, hogy az akció kezdete óta “nem kezdődött invázió jellegű támadás Szíria területéről”, így a német csapatokra nincs szükség. A kivonást eredetileg 2014 végére tervezték, de januárban 2016-ra módosították annak határidejét.
Július 8-án az orosz Szputnyik hírügynökség beszámolt arról, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Törökországba telepített német Patriot rendszerek felett. A támadás július 7-én történt, és a NATO-erők magát a behatolást sem vették észre. A forrás szerint a támadók gyenge pontokat találtak a vezérlő rendszeren, és átvették az ellenőrzést a rakétaindítások felett. A beavatkozásra akkor derült fény, amikor a Patriot rendszerek “megmagyarázhatatlan”, ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani. A támadás kiindulópontja felderítetlen maradt, a NATO-erők nem tudták visszafejteni a támadók kilétét és elhelyezkedését.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt.
Június végén Törökország nagyszámú csapatösszevonásokat folytatott a szíriai határ közelében. A Patriot rendszerek elleni hackertámadás vélhetően a Szíria elleni háborús készülődés miatt, figyelmeztetés jelleggel történt, és a kivonás közvetlen előzményének tekinthető.

http://hidfo.ru/2015/08/ismeretlen-hackerek-zavarjak-ki-a-nemeteket-torokorszagbol/