2015. augusztus 13., csütörtök

Európában terroristák várják az Iszlám Állam parancsát

Horvát túszt fejeznek le, várják, mikor hajthatnak végre robbantásos merényletet Nagy-Britanniában és az amerikai csatlakozni vágyók is Európán át közlekednek. Nem, ők nem menekültek, hanem az Iszlám Állam terroristái – vagy legalábbis azok szeretnének lenni.

Egyre többen tervezik azt, hogy csatlakoznak a terrorszervezethez, de az Iszlám Állam inkább arra biztatja őket, ne menjenek el a Közel-Keletre, inkább helyi merényleteket hajtsanak végre. Így járt a Sky News két újságírója is.

Ne gyertek, ott robbantsatok

A lap munkatársai, egy férfi és egy nő létrehoztak egy kamu Twitter-fiókot és négy hónapon keresztül híresztelték ott is, illetve különféle chatszobákban, hogy elkötelezett dzsihádisták. Egyszer csak felvették velük a kapcsolatot, titkosított csatornákon keresztül üzenték meg nekik, hogy küldenek terrorista-kézikönyvet, amiben leírják, hogyan tudnak pénzt és fegyvert szerezni.
Ezenkívül a könyvben arról is írnak, hogyan kell különféle merényleteket előkészíteni, de a legaggasztóbb mégis az, hogy kiderül, az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái már Nagy-Britanniában várják a bevetést.

Célkeresztben a királyi család

Az egyik lehetséges célpont az IÁ szerint a hétvégi, Japán második világháborús kapitulációjáról megemlékező ünnepség, ahová II. Erzsébet is hivatalos. A terrorszervezet erről konkrét üzenetet küldött a briteknek. A királynő nem foglalkozik a fenyegetésekkel és részt fog venni a megemlékezéseken, mint ahogy a hatóságok arra buzdítják a brit polgárokat is, ne hagyják magukat megfélemlíteni a terroristák által. A fenyegetésre való tekintettel a rendezvénysorozatot a legmagasabb szintű biztonsági előkészületek mellett bonyolítják majd le.
Kép: MTI / EPA / Gulamullah Habibi
A Sky News később meg is nevezte a terroristákat, akik kapcsolatban léptek velük. Junaid Hussain 21 éves srác, birminghami hekkerből lett dzsihádista, ő fogja össze a toborzási feladatokat, az amerikaiak is a dróntámadások egyik fő célpontjai közé sorolja. A másik terrorista Junaid felesége, ő szintén Szíriában tevékenykedik, ő toborozza a női jelölteket. Az újságírók azt a feladatot kapták elsősorban, hogy hozzanak létre brit sejtet, alapítsák meg a brit Iszlám Államot. Az újságírók inkább Törökországba utaztak, hogy személyesen csatlakozzanak az egyik IÁ-ssal, akitől megtudták, hogy már nagyjából négy-öt kiképzett britet küldtek vissza Szíriából.
Vagyis az új taktika az, hogy a jelölteket kiképzik Szíriában, majd hazaküldik őket és velük hajtatják végre a merényleteket. A jelentkezők egyébként nemcsak a Twitteren keresik a kapcsolatot az IÁ-val, rengeteg olyan chatszoba van különféle streamoldalakon is, ahol megy például egy sportesemény közvetítése, de a nézők arról beszélgetnek, hogyan lehetnek az IÁ-hoz csatlakozni.

Menjünk nászútra, majd csatlakozzunk a terroristákhoz

„Az lesz a fedősztorink, hogy friss házasok vagyunk, elmegyünk Európába, majd onnan Szíriába”, számolt be Jaelyn Delshaun Young és Muhammad Oda Dakhlalla történetéről a CNN. A mississippi párt már egy ideje megfigyelte az FBI, nyilvánosságra hozták a történetüket. „Ne repüljünk közvetlenül Isztambulba, menjünk el közeli európai országba, onnan pedig buszozzunk, hogy ne legyen feltűnő.” Ezt is megbeszélte az ifjú pár.
Ők is különböző közösségi oldalakon kezdték magukról híresztelni, hogy szimpatizálnak a dzsihádistákkal. Felvették velük a kapcsolatot és megkérdezték, miben jók. Megírták, hogy a férfi a számítástechnikához ért, nagyon jó a közösségi oldalak használatában is, „tudnék segíteni a toborzásban is” – tette hozzá. „Én pedig a matematikában és a kémiában vagyok jó, dolgoztam az egyetem laborjában is”, majd megegyeztek abban, hogy ő a bombakészítéshez ért. „Egyre többen csatlakoznak hozzánk Amerikából is” – biztatta őket a szír terrorista.
Kép: MTI / EPA / Gulamullah Habibi
Aztán a pár elkezdett aggódni. Egy üzenetben megkérdezték, pontosan milyen kiképzésre számíthatnak az IÁ terroristáitól, majd arról is érdeklődtek, lesz-e olyan, aki tud angolul. A választ az FBI nem hozta nyilvánosságra, de azt igen, hogy a beszélgetés végén az amerikai páros azt mondta: „izgatottak vagyunk, hogy csatlakozunk, csak kicsit félünk, hogy nem tudunk majd minden feladatot végrehajtani.”

Könnyen átjutunk az ellenőrzéseken

Augusztus elején indultak volna, azt is elmondták a szíreknek, hogy ne aggódjanak, simán eljutnak Európába. „Egy kis reptérről utazunk közvetlenül, könnyen átjutunk az ellenőrzéseken. Ez az USA egyik nagy gyengesége, a kis repülőtereket alig felügyelik.” A tervük nem sikerült, a reptéren őrizetbe vették őket, előzetes letartóztatásban vannak.
De ha már Európa. Korábban írtunk arról, hogy az Iszlám Állam az egész Nyugat-Balkánt elfoglalná, az elsőszámú célpontjuk pedig Szerbia, tegnap pedig olyan hírek érkeztek, hogy lefejeztek egy horvát túszt. A horvát külügyminiszter szerint először váltságdíjat kértek érte és még várják a hivatalos értesítést a túsz haláláról.
Az Iszlám Állam célkeresztjében tehát már nemcsak a Közel-Kelet és Afrika (lásd kapcsolatuk a Boko Harammal) áll, Európából is folyamatos a csatlakozás, akiknek egy részét vissza is küldik a kontinensre, akik csak arra várnak, hogy parancsot kapjanak egy merényletre.



http://www.hir24.hu/kulfold/2015/08/13/europaban-terroristak-varjak-az-iszlam-allam-parancsat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése