Szeged – Szervezetten, többlépcsős rendszert felépítve dolgoznak az embercsempészek a Tompai Kapu útnál és a medencés kikötőnél Szegeden. Az őrszemek miatt kicsi a lebukás veszélye, a tükrön lógó rózsafüzér vagy a származás pedig nem ok a környéken várakozók előállítására.
árnyék
Gyálaréti, hattyasi és alsóvárosi olvasóink szinte naponta jelzik lapunknak: nagyon sok embercsempész fordul meg a medencés kikötőnél, valamint a Vadkerti téri benzinkútnál. Megnéztük, hogyan dolgoznak a zavarosban halászók, és azt is, mit tesznek a rendőrök a csempészek ellen.
Biciklisek lepik el egész nap a Tisza töltését a medencés kikötőnél, kérdésünkre azt mondják, a migránsok ruháit gyűjtik. Tehetik, jelenleg semmi sem tiltja, hogy biciklisek közlekedjenek a töltésen, és azt sem, hogy a gyűjtögetők az ártérben sétáljanak. Ezt onnan tudjuk, hogy hiába igazoltatták őket a rendőrök, a gyűjtögetők szabadon távozhattak, semmi sem követtek el.
Pedig a biciklisek valójában embercsempészek, akik a kikötőnél és a benzinkútnál várakozó autók sofőrjei között közvetítenek. A módszer egyszerű: kora reggel megérkezik egy kék Golf az ártérhez, leparkol az árnyékban, 50 méterre a bokrok alatt alvó migránsoktól. Teszi ezt úgy, hogy rendőrök „vigyáznak” 40 migránsra a töltés aljában, és még a polgárőr is megállítja az autójukat, de hiába. A színes ruhákba öltözött nagyhangú nő azt ordítja a polgárőrnek, dolgozni mennek. Nem sietnek, a migránsok még alszanak.
A biciklisek eközben végigtekernek az ártérnél, ha összejön a fuvar, azt telefonon közlik a Golfnál várakozókkal. A kerékpárosok vezetik a határsértőket a Tompai Kapu úti benzinkút felé, a migránsok 50 méteres távolságból követik őket. Ha jön a rendőr, akkor csak a menekülteket tudja begyűjteni. A töltőállomásig a kiskerteken keresztül vezet az út, ahol tucatjával várnak a „tettre kész” segítők. A többlépcsős megoldás annyira jól működik, hogy az embercsempészek már nemcsak éjjel, hanem fényes nappal is megszállva tartják a környéket.
Mit tesznek a rendőrök? Küzdenek. Próbálják kezelni a migráció okozta helyzetet, és tetten érni az embercsempészeket. Nehéz a dolguk, hiszen hiába igazoltatják a töltésen és az ártérben várakozó, többnyire kopasz, tetovált roma férfiakat, mivel azok még nem követtek el semmit, nincs mit tenni. Hasonló a helyzet a benzinkúton fuvarra váró passatosokkal, audisokkal és mercedesesekkel kapcsolatban: a tükrön lógó rózsafüzér még nem ok az előállításra. A szabad tartózkodás joga még a leendő bűnözőket is megilleti. Erre több példát is láttunk tegnap: a rendőr csak akkor léphet fel hatékonyan a migránsokon élősködők ellen, ha a menekültekkel együtt kapja el őket az autóban.
Azt láttuk, a menekültek sem mindig szeretnek a rendőrökkel találkozni. A Tompai Kapu útnál egy csapatnyi migráns megpróbált az egyenruhások elől elszaladni. Egyiküket egy készenléti rendőr teperte le. A helyiek szerint mindennaposak az ilyen rendőri akciók. Az esetet végignéző, de neve mellőzését kérő férfi azt mondta, itt csak az állandó megfigyelés, vagy ahogy ő fogalmazott, a titkosszolgálat segíthet.
– Lezárni mégsem lehet a környéket, hagyni kéne egy picit dolgozni a csempészeket, majd a kivezető utakon begyűjteni őket. Előbb-utóbb csak elfogynak, főleg, ha a törvények olyan szigorúak lennének, mint a cigicsempészetnél: azaz a lebukott fuvarosok egyből bukják az autójukat.
(delmagyar)