Martin Stropnický cseh védelmi miniszter szerint szükséghelyzet esetén 2600 katonát küldenek a határra, hogy részt vegyenek a migrációs válság kezelésében.
A védelmi miniszter szerint a hadsereg határ menti járőröket szervez, hogy ezzel segítse a rendőrség dolgát, mert a menekültáradat lassan “olyan méreteket ölt, hogy a rendőri erők számára kezelhetetlenné válik”. Augusztus elején Milos Zeman, cseh államfő jelentette be elsőként, hogy legkevesebb 1500 főt küldhetnek határvédelmi feladatokra.
A védelmi miniszter szerint a hadsereg maximum 2600 fővel járul hozzá az illegális bevándorlók által leggyakrabban használt határszakaszok védelméhez, a szükséges állományt a rendőrség kérésére bármikor készen állnak biztosítani. Csehországban a migrációs válság miatt első fokú biztonsági készültség van érvényben, a harmadik szint után avatkozik be a hadsereg a nemzeti határok védelmében.
Csehországban a migrációs válság meg sem közelíti azt a mértéket, ami hazánkban tapasztalható, mégis napirendre került a hadsereg bevetése. Januártól augusztus közepéig összesen vettek őrizetbe annyi bevándorlót, amennyi napi szinten érkezik Magyarországra a szerb határon át.


http://hidfo.ru/2015/08/csehorszag-ketezer-katonat-mozgosit-hatervedelmi-feladatokra/