Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter követelte, hogy a hatóságok gyorsított eljárásban gondoskodjanak az országba érkező illegális bevándorlók deportálásáról.
A külügyminiszter a Bild napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy az országba érkező illegális bevándorlók többsége értelemszerűen nem kapja meg a menekültstátuszt, emiatt teljesen fölösleges hónapokon át az országban tovább várakoztatni őket, inkább a lehető legrövidebb úton kiutasítani és deportálni kell, hogy a kormány a lehető legkisebb kiadással tudja rendezni az illegális bevándorlók ügyét.
Steinmeier szerint a bevándorlók befogadása helyett arra kell ösztönözni az embereket, hogy maradjanak otthon, a saját hazájukban. Amennyiben háború vagy gazdasági okok miatt ez nem lehetséges, az Európai Unió abban az esetben sem a tömeges befogadással kell foglalkozzon, hanem a fokozódó migrációs nyomás miatt a népvándorlás kiinduló országaiban kell rendezést folytatni. Szükséges esetben katonai úton, de Steinmeier hangsúlyozta, hogy Európa a lerombolt országok gazdasági növekedését kellene ösztönözze, hogy onnan ne akarjanak az emberek elvándorolni.
“A bevándorlás segítése helyett az Európai Unió inkább részt kellene vegyen a kiinduló országok helyzetének rendezésében, gazdasági lehetőségeik javításában.”
A Németországba érkező bevándorlók száma duplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest, és olyan migrációs nyomás nehezedik az országra, hogy mostanra számos, a bevándorlást támogató politikus is kénytelen volt felülbírálni korábbi álláspontját. Steinmeier szerint eközben az illegális bevándorlók 30-40%-a a Balkánról érkezik, vagyis balkáni országba fogják deportálni őket.
Hazánk számára ez nagy vonalakban azt a csapdahelyzetet eredményezi, amivel a kormány indokolta a déli határon készülő határzár építését. Németország tömegesen fogja visszaküldeni a bevándorlókat a Balkán-félszigetre. Néhány év leforgása alatt több százezer ember kerül majd olyan helyzetbe, hogy a nyugati országokból kiutasítják, de a háború sújtotta térségbe nem utazhat vissza, emiatt a Balkán területén próbál majd boldogulni. Azt pedig be kell látni, Magyarországon még az elmúlt 25 év rombolása után is több lehetőség van, mint a balkáni országok egy részében, vagyis a nyugati országokból deportált bevándorlók tekintélyes része nálunk próbál majd boldogulni.
Steinmeier szerint Németország gazdasági okokból nem engedheti meg, hogy a jelenleginél több bevándorlót befogadjon. Az ország “megtelt”, a Bundestag a határellenőrzés szigorítását javasolta, az illegális bevándorlás leállítása érdekében akár teljes határzárról is döntés születhet.