A hős – de most megalázott – város, Szlavjanszk városi tanácsának épülete előtt, az ukrán mellé, fölvonták az Európai Unió zászlaját is. Mindezt EURÓPA NAPJA alkalmával.
uk1
A helyi hatalmasságok nem mulasztották el megjegyezni: EZÉRT HARCOLTAK A MAJDANON: a szabadságért, a demokratikus jogokért, a jólétért.

Mindezt ukránul mondták el. A végén aztán a városi tanács egyik vezetője mindezt az ömlengést oroszul is elmondta – útjára bocsátva a kerékpáros felvonulást (kb. másfél tucat résztvevővel). Mintegy félszáz szlavjanszki lelkes tapsától kísérve.
Gondosan kerülték, hogy megmutassák Leninnek a városház előtt álló, a napokban festékkel leöntött szobrát (melynek nyakába korábban egy kék-sárga sálat is kötöttek). Amelyet ledönteni azonban – a szomszédos Kramatorszkkal ellentétben – még nem tudtak. Fiatalok nemrégiben körbeállták, saját testükkel védték, amikor le akarták dönteni. Az európai értékek jegyében.
Hogy milyen szabadság és európai értékek köszöntöttek be a tavaly július 7-én a túlerő által legázolt városban, arról szóljon egy másik kép is. A megszállók, a város elfoglalása után, azzal kezdték, hogy minden, 25 és 35 év körüli férfit, ismeretlen helyre elhurcoltak.
uk2
Onnantól számít az európai demokrácia diadala a városban. És az ellen egy szava sem volt annak az Európai Uniónak, amelynek most a zászlaját felhúzták a legyőzött, megalázott város legfontosabb középülete előtt.
Összenő, ami összetartozik. Mostantól mi is fogjuk tudni: egy fasiszta junta által uralt náci országban is föl lehet húzni az EU zászlaját. Ott, ahol az aranycsillagok közé biggyesztették az ukrán nacionalisták és fasiszták jelképét: a háromágú szigonyt is.
(Cs. S.)